Pispalan kirjastoyhdistys

Lähikirjaston puolesta

Pispalan kunnallinen sivukirjasto Ahjolassa laukkautettiin 1990-luvun alun laman pyörteissä. Lakkauttamispäätös synnytti mittavan protestiaallon, jonka seurauksena vuonna 1995 kesällä perustettiin Pispalaan kirjastoyhdistys. Yhdistys otti tavoitteekseen saada kunnallinen lähikirjasto takaisin Pispalaan.

Yhdistyksen ensimmäinen toimitila avattiin Ahjolan takahuoneen pieniin tiloihin 5.5.1997. Vuonna 2000 tammikuussa yhdistys muutti Tahmelaan, Pispalan- harjun eteläpuolelle, entisen Pirisen kaupan tiloihin, joka edellisenä vuonna oli talkoovoimin kunnostettu Pispalan kirjastoksi.

Yhdistyksen ylläpitämä kirjakokoelma on pieni mutta laadukas. Kirjat on saatu alusta lähtien lahjoituksina. Yläkerrassa on uudempi suomalainen kirjallisuus, alakerrassa vanhan kirjallisuuden aarreaitta ja kulttuuriperintöarkisto.

Lainaus-ja tietopalveluiden lisäksi talolla on julkinen nettinurkka ja internepohjaiset työasemat vapaasti käytettävissä. Talolla toimiva tietotupa pitää huolta lähiverkosta, ohjaa ja neuvoo tiedonhaussa ja sähköisessä asioinnisssa, järjestää koulutusta tieto- ja viestintäteknologian perusteista sekä tuottaa Pispalan portaat -verkkosivustoa.

Kirjastotalolla sijaitsee Pispalalainen-lehden toimitus sekä alueellinen kulttuuriperintöarkisto. Talolla on intiimi näyttelytila, jota kuvataiteen harrastajat, opiskelijat ja ammattitaiteilijat voivat varata käyttöönsä. Alakerrassa olevaa kokoustilaa vuokrataan myös, esim. taloyhtiöiden käyttöön.

Pispalan kirjastoyhdistyksen kirjastohanke alkoi lainaamona. Vähitellen lainaamosta on muotoutunut kulttuurikeskukseksi laajentunut monipuolinen kohtaamispaikka ja tietokeskus.

Kirjastoyhdistyksen lisäksi kirjastotalolla toimivat usean muun yhdistyksen ja erilaisten puuharyhmien aktiivit sekä Pispalan kumppanuus ry:n työllistetyt ja harjoittelijat.

Pispalan kirjastoyhdistyksen tavoitteena on edelleen saada kunnallinen lähikirjasto takaisin Pispalaan.

Tervetuloa mukaan!

Pispalan kirjastotalo, Tahmelankatu 14 33240 Tampere, p. 03 - 223 9654