Pispalan kumppanuus
Pispalan kirjastoyhdistys ry
Pispalan kulttuuriyhdistys ry
Pispala Vilkkari OFF ( älä äännä " Filkkari Off " )
lauantaina 7.11.2009
Pispalan kirjastotalolla, Hirvitalolla ja Kujakollissa
Pispala Vilkkari OFF – Omaehtoista elokuvatoimintaa
Pääsymaksuton ja avoin, järjestyksessään jo viides Pispala Vilkkari Off -tapahtuman elokuvallinen tarjonta ja tarinointi pyörii tällä kertaa vanhan tanssimusiikin, tangon ja jazzin ympärillä.
Mukana amatöörejä ja ammattilaisia, yhdistyksiä ja yksityisiä.
Elokuvantekijät ovat itse läsnä kirjastotalolla kertomassa töidensä taustoista.
Vapaa pääsy.
Pispalan kirjastotalo
Tahmelankatu 14 / Hirvikatu 9
Hirvitalo
Hirvikatu 10
Kujakolli
Tahmelan viertotie 2
Tahmelan monitoimitalo
Uramonkatu 9
Kartta - Hirvikatu 9 sijainti
TKL linja 21 aikataulut (Tahmela - Keskustori - Tahmela)


Ohjelma (muutokset mahdollisia)

PISPALAN KIRJASTOTALO
klo 15:30

15:30 Matti Heinivahon elokuva Olavi Virrasta: Muistojeni tango

Matti Heinivahon tarinoita 50-luvulta tähän päivään

18:00 Olli Hämäläisen elokuva: El Tango


HIRVITALO
klo 18:00

18:00 Velijoonas Jokisen, Re-clipin ja Anu Vallin näyttelyavajaiset

(huom! su 8.11. klo 18.00 myös elokuva LA VIDA LOCA)


KUJAKOLLI
klo 20:00 - 24:00

20:00 Olavit esittää Olavi Virtaa

21:00 Rantavahdit esittävät Virtaa ja muuta kaihoisten sävelten musiikkia

PISPALAN KIRJASTOTALOLLA

Klo 15:30 Matti Heinivahon elokuva:
Muistojeni tango - Päivä Pispalassa Olavi Virran vieraana.
Lisäksi Matti Heinivahon tarinoita 50-luvulta nykypäivään
TakaisinMatti Heinivaho

Matti Heinivaho

Matti Heinivaho

Laulaja ja muusikko, nykyisin myös musiikkineuvos Matti Heinivaho on tamperelainen kallisarvoinen kulttuuriaarre. Musiikkipiireissä jo teinistä saakka liikkuneena ja estradeilla esiintyneenä hän tuntee ainakin vanhemman polven "kaikki" Suomen muusikot ja laulajat ja televisiotyönsä kautta koko joukon ulkomaalaisiakin.

"Uuden tango-ilmiön tuleminen ei minun kaltaiselleni jatsimiehelle kyllä ollut hienoa! Ei sinne päinkään! Ohjelma-ajalla ei mitään muuta saanut soittaa kuin tangoa. Jos olisimme Pohjanmaalla tuohon aikaan soittaneet esimerkiksi jonkin hitaan valssin, meidät olisi tapettu."

Lue Matti Heinivahon haastattelu
Matti ja Olavi

Matti Heinivaho ja Olavi Virta

"Tapasin Virran Olan ensimmäisen kerran 1956 Tampereen vpk:lla, missä meillä oli yhteinen keikka, myöhemmin yhteisiä keikkoja oli moniakin. Ihastelimme tuolloin sitä hänen Amerikasta tuomaansa hienoa Fairlane -autoa."
"Ola ei toiminut ainoastaan laulajana, vaan hän oli myös Levytukun tuotantopäällikkö, ja siksi hän pääsi levyttämään sellaisia kappaleita, joita hän ei muuten olisi koskaan päässyt tekemään, kuten `Mambo Italiano`."

"Ola asui Tampereella 60-luvun alusta kuolemaansa saakka. Silloin kun olin Westerlundin musiikkikaupan pitäjänä, niin Ola tuli harva se päivä turisemaan sinne."
"Aika usein tuurasin laulajana Olaa, kun hän ei päässyt johonkin sovittuun tilaisuuteen terveydentilansa vuoksi. "Virran Ola oli hyvä kaveri, hän oli loistava laulaja ja muusikko."

- Matti Heinivaho on tehnyt tämän ainoan Olavi Virran haastattelun ja elokuvan, jossa Virta kertoo itse omasta elämästään.


- "Sattumien summana sain käyttööni filmiryhmän, ja soitin Olalle, että käykö, että tulemme haastattamaan häntä, ja se sopi hänelle. Vietimme kaksi päivää hänen vieraanaan Pispalanharjulla."


- "Kun sitten myöhemmin katsoin materiaalin lävitse, sanoin, että `Tätä ei sitten esitetä missään. En voi tehdä kaverista tällaista ohjelmaa, kun hän oli niin huonossa kunnossa.` Siellähän on vieläkin sellainen pykälä, että ainoastaan minun luvallani siitä saa ottaa pätkääkään mihinkään."


- "Eräät ystäväni saivat minut kuitenkin vakuuttumaan siitä, että elokuvan tekeminen ja esittäminenkin olisi arvokasta."


- Matti Heinivaho on itse paikan päällä ja kertoo Pispalan kirjastotalon tilaisuudessa myös omista vaiheistaan muusikkona 50-luvulta tähän päivään, myös videotallenteita nähdään.
Virta2

Mustavalkokuvat: Veikko Lintinen. Värikuva: Ilpo Mikkonen

Virta makaa

Matti Heinivahon tarinointivideon ja tämän elokuvan Olavi Virrasta voi nähdä myös myöhemmin illalla kello 21 jälkeen Vastavirta-klubilla, Pispalanvaltatie 39.


Klo 18:00 Olli Hämäläisen elokuva: El Tango

Olli Hämäläinen käytti muusikkona taiteilijanimeä "Olli Häme", ja legendaarisen Olli Hämeen orkesterissa esiintyivät solisteina uransa alkuvaiheilla Laila Kinnunenkin ja myöhemmin Laila Halme. Matti Heinivahokin teki ensimmäiset levynsä tämän yhtyeen kanssa.

Olli Hämäläinen kirjoitti vuonna 1948 ensimmäisenä suomalaisena jatsin historiasta kertovan merkittävän teoksen `Rytmin voittokulku`. Tuon kirjan perusteella Matti Heinivaho esimerkiksi opetteli soitinmerkit.

Hän muutti aikoinaan Helsingistä Tampereelle, asui Pispalan Tahmelassa ja toimi TV2":n tuotantopäällikkönä. Kun hän teki Argentiinassa tämän elokuvan `El Tango` ja siellä soitti paikallisille tangon `Mustasukkaisuutta`, häneltä kysyttiin: `Mikä marssi tämä on?`"


HIRVITALOLLA

Klo 18:00 Velijoonas Jokisen, Re-clipin ja Anu Vallin näyttelyavajaiset

Kuva: Velijoonas Jokinen


Velijoonas Jokinen: Klaani-Valokuvia

Re-clip: what not-Installaatio

Anu Valli: Kannanottoja-Maalauksia

Näyttelyt esillä Hirvitalolla 7.11.-27.11.


- Velijoonas Jokisen valokuvat ovat kuin tämän päivän ympäristössä olevia kalliomaalauksia, joissa sekoittuvat historia, nykypäivä ja ajatukset.

- re-clip on äänen ja kuvan sekä niiden moninaisten ilmenemismuotojen ja yhteyksien parissa toimiva yhden miehen yhteisö.
- "`Kehitys` kaikilla sen tasoilla on olemassaolosta väistämättä seuraava asia. Se miten se esimerkiksi yksilötasolta alkaen käsitteenä laajennettaessa muuttaa muotonsa helposti lähtökohdistaan riippumattomaksi, saa sen väistämättä ajautumaan moniin eri suuntiin jotka saattavat olla pahastikin ristiriidassa keskenään…" -re-clip

- "Työni ovat kannanottoja ja näkemyksiä tämän ajan ilmiöistä sekä niiden seurauksista. Elämme ympäristössä, jonka ilmapiiriä leimaa usein tyhjyys ja tyytymättömyys, jota ihmiset täyttävät melko usein tarpeettomilla materian, saavutusten ja statuksien hankkimisella tähdäten koko ajan tulevaisuuteen, vaikka vain tämä hetki on totta, ja mennyt on mennyttä." - Anu ValliLA VIDA LOCA (Meksiko/Ranska, 2008) Huom! Hirvitalolla seuraavana päivänä sunnuntaina 8.11. klo 18 nähdään elokuvaohjaaja Christian Povedan suora ja mitään kaunistelematon dokumenttielokuva kahden jengin jakamasta San Salvadorista. Ohjaaja murhattiin elokuvan valmistumisen jälkeen.- Ohjaaja: Christian Poveda (1957-2009)
Kesto: 90.min
Kieli: Espanja (Tekstitys Englanniksi)

KUJAKOLLISSA

Klo 20:00 Olavit esittää Olavi Virtaa TakaisinTeemu Takatalo

Teemu Takatalo

Olavit

Hanneriina Moisseinen
Teemu Takatalo

Hanneriina Moisseinen

Hanneriina Moisseinen

Hanneriina Moisseinen on Lieksassa asuva päätoiminen kuvataiteilija. Hän piirtää, maalaa, tekee sarjakuvia, veistoksia, installaatioita ja ympäristötaidetta, kirjoittaa ja laulaa mm. argentiinalaista tangoa tango-orkesterissa Kipeimmät hetket.

"Mielelläni yhdistelen taiteen eri osa-alueita uusilla tavoilla, kuten soiton ja ympäristötaiteen kuvan teoksessa Valtava kivinainen katsoo taivaalle (2009). Teimme sen Islannissa yhdessä paikallisen taiteilijan Páll Guðmundssonin kanssa. Se on sammalen päälle soivista kivistä ladottu, kymmenen metriä pitkä, naisen muotoinen hahmo yhdessä jokilaaksossa."

"Soivista kivistä voi mm. valmistaa kromaattisella asteikolla soivia kivimarimboja, yhden-kolmen oktaavin konserttilaatuisia soittimia. Soitin Islannin vierailujeni aikana Olavi Virtaa ja muuta suomalaista tangoa näillä Pállin valmistamilla, hienoilla luonnon soittimilla."Klo 21:00 - Rantavahdit esittävät Virtaa ja muuta kaihoisten sävelten musiikkia TakaisinRantavahdit

Soittajat

kitara: Markku Mäkinen
basso: Jomma Pelamo
rummut: Lasse Verkko
laulu: Juha Hildén

Rantavahdit

Yhtyeen nimi juontuu laulajalle annetusta lempinimestä Baywacht työtehtävistä Merenkulkulaitoksen palveluksessa.

Rantavahdit soittaa lähinnä vanhoja Suomi- klassikoita kaihoisin sävelin Agents -tyyliin, ja ohjelmistosta löytyy reilu setillinen Virran esittämiä kappaleita, joita kuullaan Kujakollin esityksen aluksi.vilkkarioff -- filkkarioff
OHJELMISTOA PÄIVITETÄÄN JA TÄYDENNETÄÄN
- päivitetty 28.10.2009 -JRTIEDOTUS:
Mikko Mäkitalo
LAYOUT:
Jasu Terävä
PALAA SIVUN ALKUUN
PALAA PÄÄVALIKKOON