Naistenpäivän MAYHEM

Kaivatut naiset on neljän muusikon vivahteikas, suomenkielistä omaa musiikkia esittävä  yhtye. Vivahteita voi kuulla laulelmasta, tangosta, jazzista ja popista aina punkkiin saakka

Hanna Lahtinen (laulu, piano, perkussiot), Henna Leppänen (harmonikka ja laulu), Kata Lindberg (kontrabasso, piano ja laulu), Enni Niittynen (laulu, viulu, piano, perkussiot)

Englanniksi ja suomeksi laulavan Siskot molemmin puolin ohjelmisto koostuu  jatsahtavista ja popahtavista moniäänisistä kappaleista, joista suurimman osan on sovittanut ryhmän luotsaaja Hanna Lahtinen.

Tulossa: Lauantaina 16.3. Bluegrass-klubikeikalle Jussi Syren & Groundbreakers & Truffle Valley Boys (ITA)!

Tahmelan huvilan muut musaillat >> Tahmelan huvila

PET HAUS  - uusi keikkamesta

Pethaus paikallistuu Pispalanvaltatien varrelle, Salea vastapäätä, entisen Lemmikkitalon tiloihin.

Kiintoisaa ja kokeilevaa, ja siis epäilyttävän uutta, musiikkitarjontaa ja äänitaidetta. Keikat viikoloppuisin klo 19.30 ja 20.30. Liput 5-15e. Mobilepay tai käteinen.

Tulossa

24.2. Kanadan Dingo & 20 000 Hz
Kanadan Dingo on Teddy Rileyn ja Pärvo Artin duo, joka soittaa improvisatorista dronesta, doomista ja noisesta ammentavaa räimettä, joka on rytmiikaltaan enemmän tai vähemmän nyrjähtänyttä. Yhtyeen keskeisiä rakennuspalikoita ovat pitkät suhisevat efektiketjut, jyrisevät alataajuudet sekä ihmisääni.

Vuosi 2024 >> PetHaus - uusi menomesta

Pethausissa kahvila, galleria, levymyymälä open ti - to 11-19 pe - la 11-17 & tapahtumien aikana

VASTAVIRTA

Tulossa mm.
23.02. Disco Magia
klo 23.59. Ilmainen.
24.02. Tampereen Rap-Akatemia presents
klo 18
Telesto, Orlokk, Tesfaw, Paha Tapsa, Gebopls + open mic hosted by Sede
01.03. Kaatopaikan Enkelit soittaa Ratsiaa (21.30), Woude revisited (22.30)
Liput: 12.5 € / 14 €

Katso tarjonta >> vastavirta.net

PUB KUJAKOLLI

Mikko & Alatalo Bros. Harvoin keikkaileva kokoonpano, jossa mukana kaikki Alatalon veljekset. Vasemmalta Eero (laulu), Kalle (kitarat), Jaska (rummut) ja Aaro (basso).  Lisäksi Selkä, Kala ja Tero.

Legendaariset jamit - joka kuun ensimmäinen sunnuntai klo 18 alkaen.
Tiatovisa - maanantaisin klo 19.07.

Talven livevedot
- musiikillisia kollaaseja aikuistenoikeesta elämästä -

Seuraa >> kujakolli.fi (fb)

COITUSINT 50 REVIVAL

CoitusInt-yhtye Ylioppilastalolla 30.9.2023. Kuvakaapppaus kaupunkilehti Moron lähettämästä suorasta lähetyksestä.

Konsertin avasi Pispalanharjulta Viron Hiidenmaalle muuttanut CoitusInt- alkuperäisjäsen Harri Rinne kertomalla Juice Leskisen CoitusInt-ilmiön taustoista. Mikko Alatalo johdatteli kuulijat biisien välillä coitusint-maailmaan rennon lupsakkaasti.

Peruskokoonpanossa Pispalamusikantit ovat hyvin edustettuina. Vasemmalta Tero Kaario, koskettimet, Kalle Alatalo, kitara, laulu, Harri Vainionpää, rummut, Jammi Humalamäki, rockhaitari, koskittimet, Juri Lindeman, laulu, kitara, Selkä Pulkkinen, basso, laulu, Mikko Alatalo, laulu, kitara, huuliharppu, juonto, Pentti Penninkilampi, laulu, tarinat. Lisäksi bassossa vaihtelevasti alkuperäisjäsenet Harri Rinne ja Juuso Nordlund sekä laulu, "autonkuljettaja" Juha Hilden (Tango Iloharjulla soi).

Mainion keikka-arvion ja hienoja kuvia tarjoaa Tamperelainen-lehti.
Ville Laine kertoo, mitä Juice Leskisen ensimmäisen bändin Coitus Intin uudesta tulemisesta jäi käteen Tampereen Yo-talolla >> Coitus Int 50 Revival Yo-talolla

LAUTEILLA

"Lauteilla" Suomen ensimmäinen saunalaulujen kokoelma-CD.

Tuotannon toteuttivat Pispalan saunayhdistys, Pispalan musiikkiyhdistys ja Kulttuuriyhdistys Sisunartut sen musiikillisen kyläjuhlaperinteen pohjalta, jota Pispalan mäellä on harjoitettu ja harjoitetaan.

Levyllä mukana kaksikymmentä tunnettua artistia. Avausraitana Pispalan musiikkiyhdistyksen Saunarauhan julistus - päätösbiisinä Naiskuoro Telluksen ja Tampereen Ihankaikkisen Kuninkaallisen Tuomiokuoron Tuli miul sauna vastahani.

Mukana myös mm. Heikki Salo, Mikko Alatalo, Jouko Mäki-Lohiluoma, Pekko Käppi, Gilbert K & Kiuas, Vastavirtaorkesteri, Kormus, HauliBros, Rantavahdit, Kielo Kärkkäinen, Suvi Karjula, Eija Ahvo, Katriina Honkanen, Anne-Mari Kivimäki, Ismo Oikarainen, Mirja Korkka, Nastolan Pikkupelimannit, Pispalan Sälli, Kylänmiehet.

Tutustu >> Rajaportin sauna - Lauteilla

BACH SOI PISPALAN KIRKOSSA KUIN LEIBZIGISSA

Barokkiurut

Ulkoa Pispalan kirkko on omituinen sekoitus 50-luvun suomalaista kerrostaloa ja koulua, mutta sisään kätkeytyy aikamoinen aarre - urkurakentamo Martti Porthanin Silbermannin-tyyliset barokkiurut.

Urkujen esikuvana on J.S.Bachin työkaverin, urkurakentaja Gottfried Silbermannin (1683-1753) tekemät soittimet. Bach ja hänen oppilaansa soittivat aikoinaan juuri Silbermannin urkuja.

Urkurakentamo Martti Porthanin käsityönä rakentamat Pispalan barokkiurut eivät olleet mikään halpa juttu - hintaa kertyi 400.000 euroa. Pispalalaiset pääsivät kuulemaan ensimmäisen kerran uusia urkuja adventtina 2011.

J.S. Bach: Urkuteoksia. - Jan Lehtola, Pispalan kirkon urut. (Pilfink, JJVCD-229)

Urkuhankkeen asiantuntijana toimi musiikin tohtori, Sibelius-Akatemian urkumusiikin lehtori Jan Lehtola, joka on lähtöisin Lamminpäästä.

Hän on aloittanut urkujen soiton kuuntelemalla ja soittamalla Tuomiokirkon suurenmoisia urkuja rippikouluikäisenä. Pispalan kirkko on ollut säännöllinen harjoittelupaikka.

Lehtolan mukaan myöhäisbarokin Gottfried Silbermannin urut ovat sikäli monipuoliset, että niillä kykenee esittämään vakuuttavasti suuren mestarin Johann Sebastian Bachin ja hänen aikalaistensa teoksia, mutta lisäksi ranskalaista ja italialaista barokkia.

Vihkiäiskonsertti (2011) oli omistettu J.L. Krebsin ja J.S. Bachin musiikille. Lehtola halusi soittaa ensimmäisessä konsertissa teoksia, jotka olisi voitu säveltää juuri tälle soittimelle. Tämä oli Tampereella ensimmäinen kerta, kun Bachin urkumusiikki soi niin kuin sen on tarkoituskin. Upeita ääniä moneen tarpeeseen.

Lehtolan Bach-levyn esittely Kare Eskola YLE >> Bach soi Pispalassa kuin Leibzigissa
Kirkkosanomat 2011 urkujen rakentamisesta >> Jos Pispalan urut olisivat eläin...?

Menneet

BLUEGRASS XMAS - klubi
Tahmelan huvilalla 2.12. Jussi Syren & Groundbrakers. Liput 20e ennakkoon ja ovelta jos jää. Saliin mahtuu 50 kuulijaa!

Tuttuja joululauluja "Bluegrass Christmas"-albumilta. Yhtyessä soittavat Jussi Syren: mandoliini, laulu, J.P. Putkonen: kitara, laulu, Tauri Oksala: banjo, laulu, Tero Mäenpää: kontrabasso, laulu.

Tunnelmapaloja kahdesta bluegrass-illasta >> Tahmelan huvila

Vuonna 1995 perustetun yhtyeen tavaramerkki on paitsi taitava soitanto, myös mahtava stemmalaulu!

Lisää >> Jussi Syren & Groundbreakers

Jussi Syren kumppaneineen esiintyi ensimmäistä kertaa Pispalassa jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Yhtye oli pääesiintyjä toisilla Pispala Folkeilla Tahmelan rantalavalla vuonna 2002!

Pispalan Saunafest

Kurpitsatalolla ja Pyhäjärven rannalla 26. - 27.8.2023

Kymmenkunta erilaista piensaunaa jurttasaunasta juttusaunaan, laadukasta musiikkia ja muuta ohjelmaa! Kesänlopun rennoin kaupunginosafestivaali.

Esiintyjät:
Lauantai 26.8.
Klo 17 Avomikki
Klo 18 JHJH
Klo 19 Papa Reino
Klo 20 Kikkailijat
Klo 21 Punch & Pravda
Sunnuntai 27.8.
Klo 15 Pellekapteeni - lastenohjelmaa
Klo 17 Joose Keskitalo
Klo 18 Hirvikoira Hirvonen
- ”Bändi joka rokkaa kuin hirvi ja Hirvonen joka ulvoo kuin susi

Liput: 25e/ lauantai, 20e/sunnnuntai, 40e/molemmat päivät.

Saunomisohjeet ja lisätietoja >> Pispalan Saunafest 2023

Saunoja tiellä vuoden 2019 festivaaleilla Kurpitsatalon kupeessa Pyhäjärven rannalla

Vastavirta

21.05. Sielukasta! Soulin kuninkaallisia klo 19
Tahmelan Päivölänkadulla asuvan historioitsija, antropologi Pekka Valtosen uusimman kirjan "Sielukasta. Soulin kuninkaallisia" julkistamistilaisuus. + DJs. Terassi Pub Yläkerta.

Teoksessa käydään läpi soulin historiaa ja sitä, miten uusi musiikkigenre nosti mustat artistit valkoisten hallitsemille pop-listoille. Soulin juuret olivat gospelissa ja musiikki kytkeytyy vahvasti mustien kansalaisoikeusliikkeeseen 1960-luvulla.

Pekka Valtonen oli äskettäin (4.5) Yle Radion Kulttuuriykkösen haastateltavana kirjansa tiimoilta. Mukana myös muusikko, soulmies Sami Saari. Keskustelussa soulbiisiksi määrittyy oikeastaan mikä tahansa hyvä kappale, josta voi löytää mustan tulkitsijan näkökulman, tulkinnan syvyyden.

Ohjelmassa kysytään lopuksi, mikä soulevy sille, joka ei ole koskaan kuunnellut sitä. Valtosen Pekan valinta on Bobby ”Blue” Blandin Kalifornia.

Kuuntele >> Yle Radio Kulttuuriykkönen

Haulitehdas

Pispalan musiikkiyhdistyksen perinteiset vappuaaton tanssit sunnuntaina 30.4. klo 17-21.

Tanssittajina Yhden Joukon Yhtye ja Viulu-Ilkka a.k.a Jouko Mäki-Lohiluoma ja Ilkka Niemi. Puffetti. Arpajaiset hyvillä palkinnoilla. Vapaa pääsy!.

Vastavirta-klubi

Pispalan kirjasto

Perjantaina 17.3. 2023 Pispalan kirjasto klo 17!

Bändi joka rokkaa kuin hirvi ja Hirvonen joka ulvoo kuin susi

Rock’n’rollia ja kantribluesia kansanlauluina, suurimpien sulkakynäilijöiden isoja runoja sekä omia tuotoksia herkästi runneltuina.

Illan kokoonpanossa:
Immo Hirvonen - banjo, laulanta
Saki Yokoyama-Klinga - viulu
Timi Härkönen - perkussiot
... ja Jypi Piekäinen bassossa mikäli ehtii paikalle

Haulitehdas

Lauantaina 25.2. 2023 Pispalan Haulitehtaalla kuvataidetta, runoa, laulua ja taidetta. Tapahtuma alkaa jo klo 14. Liput 10e.

Päävieraana Koillis-Virossa sijaitsevan Setomaan Obinitsan kylästä tulevat setokulttuurin musikantit.

Setomaalle kuten Inkerinmaallekin tyypillinen alueellinen ominaisuus on monietnisyys. Tämä liittyy alueiden sijaintiin luterilaisen ja ortodoksisen, itämerensuomalais-germaanis-balttilais-slaavilaisen kontaktialueen rajaseudulla.

© Asko Parkkonen