Runonkorjuun syksy jatkuu

Runonkorjuun syksy jatkuu runoilijavierailuilla Pispalan kirjastolla.

21.9. Runoilija, kuvataiteilija Tiina Lehikoinen klo 18
Tiina kertoo vierailulla runoudestaan ja lukee runoja vuonna 2024 julkaistavasta kokoelmastaan Mutta armo on kukka joka laulaa.
28.9. Runoilijalegenda Juhani Ahvenjärvi klo 18.
Yhdeksänkymmentäluvun alkupuolella Juhani Ahvenjärvi löi läpi räväkällä esikoisrunokokoelmallaan Hölkkä. Sen jälkeen runoja on syntynyt kahdeksan kokoelman verran. Viimeisimpänä vuonna 2021 julkaistu Autotta Tampereen reunalla.

Runonkorjuu

Runonkorjuu on neljän runoilijavierailun, runotapahtuman, keskustelutilaisuuden ja kauhurunotyöpajan kokonaisuus.

Tapahtumasarja alkoi 24.8. Mirkka Rekolan runoutta ja elämää pohtivalla tilaisuudella Pispalan kirjastolla ja jatkui lauantaina 26.8. Hirvitalon Runopuutarha-tapahtumalla.

Siihen sisältyi työpajoja aikuisille ja lapsille, äänitaidetta, lavarunoutta ja runoesityksistä, kaikille avoin runouspiiri Runotila sekä illan päättävä avoin runolava.

Runokokonaisuus jatkuu aina lokakuulle asti. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja ikärajattomia.

Ohjelmisto ja esittelyt >> Runonsyksy 2023

MENNEET

Huvilan Wanhan ajan markkinat

Päivittyvä ohjelma ja myyjien esittelyt >> Huvilan Wanhan ajan markkinat

Pispala Folk 2023

Pispala Folk Tahmelan rannassa elokuun ensimmäinen sunnuntai 6.8.2023. Folk-klubit Vastavirrassa ja Pub Kujakollissa. Järjestää Pispalan musiikkiyhdistys ja Vastavirta yhteistyökumppaneineen.

EINO LEINON, SUVEN JA RUNON JÄLKEINEN PÄIVÄ

Rajaportilla perjantaina 7.7. Eino Leinon, suven ja runon jälkeinen päivä
-
jatkot Vastavirtassa klo 21 alkaen -

Ilmari Lyyma runoilee ja Hirvikoira Hirvonen soittaa mm. Eino Leinon lyriikkaa Rajaportin saunan terassilla noin klo 18 Leinon, suven ja runon kunniaksi.

Jatkobakkanaalit samoilla kattauksilla mutta rosoisemmalla otteella Terassi Pub yläkerrassa noin klo 21.

Rajaportilla Runon ja suven jälkeiseen päivään osallistuu myös myös Pispalan kirjastoyhdistys kirjojen myyntikattauksella.

Eino Leinon liputuspäivä on torstaina 6.7.

Leinon päivää on liputettu vuodesta 1992 alkaen, jolloin siitä tuli vakiintunut liputuspäivä. Kalenteriin päivä lisättiin vuonna 1998.

Eino Leinon syntymäpäivän liputtamista ehdotti tamperelainen näyttelijä ja lausuja Veikko Sinisalo vuonna 1991. Samalla ehdotettiin päivän lisänimeä “runon ja suven päivä”.

Tänä vuonna Eino Leinon syntymästä hänen liputuspäivänään on kulunut 145 vuotta.

>> Eino Leinon, suven ja runon jälkeinen päivä

Suomalaisen Saunan Päivä

Suomalaisen saunan päivä Rajaportilla lauantaina 10.6. klo 14-22.

Kesäistä, saunan ja vihdan tuoksuista juhlaa vietetään joka vuosi kesäkuun toisena lauantaina.

Rajaportin "lauteilla" tapahtuma alkaa perinteisellä saunarauhan julistuksella, jonka tänä kesänä julistaa "saunahullu" muusikko Pentti Oskari Kangas. Päivän mittaan tarjolla on hyvinvointihoitoja, pihakeittiö, telttasauna, vihdantekoa sekä monipuolinen kattaus hyvää musiikkia. Tapahtumiin johdattelee näyttelijä Pirkko Uitto.

Rajaportin alueelle on vapaa pääsy, erillinen saunamaksu.

Soul of Sauna-viikko 5. - 11.6.

Rajaportin Suomalaisen saunan päivä on osa Tampereen kaupungin järjestämää >> Soul of Sauna-tapahtumaviikkoa.

Maailman saunapääkaupungissa viikolla 23 heitetään löylyä siis oikein isosti ja samalla tutustutaan saunakulttuuriin monesta vinkkelistä mm. Rauhaniemen Saunatemppelissä, Saunahoitola Tasapainossa, Serlachiuksen Taidesaunassa ja Tahmelan huvilan Löylyt linnuille -saunassa.

Tahmelan huvilan Löylyt linnuille -sauna keskiviikkona 7.6. klo 17-21
-
Istahda lempeisiin Sotkan saunan löylyihin Tahmelan Huvilalla ja kuuntele – mikä lintu laulaa saunan pihapiirissä? -

Tahmelan huvilan sauna muuntuu Sotkan saunaksi, jossa perinnesaunottaja - ja intohimoinen lintuharrastaja - opastaa tunnistamaan äänessä olevia lintuja, ja ehkä kertoo lintujen roolista muinais(itämeren)suomalaisessa maailmankuvassa!

Tutustu >> Tahmelan huvila - Löylyt linnuille

Pispalan karnevaalit 2023

Pispalan karnevaalien 2023 (27.5) tapahtumakuvia ja videointia löytyy mm. järjestävän tahon >> Pispalan asukasyhdistyksen fb-sivuilta.

Pispalan 40. Karnevaalit lauantaina 27.5.2023 klo 11 - 02.

Pispalan XL-karnevaalit eli 40. kevätjuhla tarjoaa teatteria (La Strada), muotia (Pispala Clothing), tanssia (Tanssiteatteri MD), runoutta (Hirvitalon runolava), karnevaalikulkueen (Samba Roseira) ja tietysti musiikkia usean bändin ja artistin voimin.

Päätapahtumapaikkana Hirvitalo ja sen viereinen Karnevaalipuisto sekä Tahmelan Huvila (klo 11 - 19). Karnevaalien iltaklubit Vastavirrassa ja Pub Kujakollissa (klo 20 - 02).

PUISTOLAVA KLO 11-19

Kuva vuodelta 2022.

Tänä vuonna Karnevaalipuiston kattaus on kiintoisa. Tarjolla on nimittäin musiikin lisäksi teatteria, muotinäytös ja tanssia. Muutama poiminta.

La Strada 

Teatteri tuo tiivistetyn version esityksestä Hyvät, Rumat ja Hauskat. Huhtikuussa ensi-iltansa saanut musiikkimatka päivittää Jope Ruonansuun, Jaakko Tepon ja Veikko Lavin laulut näyttämölle.

La Strada on Suomen ensimmäinen ja vanhin ammattijohtoinen kehitysvammaisteatteri. Näyttelijä-koreografi Anu Panula perusti teatterin vuonna 2009.

Nykyisin teatteria vetää Panulan tytär Miina Joseppiina Kahiluoto yhdessä tunnetun käsikirjoittajan Jussi Tuomisen kanssa.  Hänet moni varmaan muistaa  Neil Hardwickin kanssa tehdyistä vedoista kuten Tankki täyteen ja Reinikainen. 

Tutustu >> La Strada

Pispala Clothing

Pispala Clothing on pispalalaisen Onni Ikosen helmikuussa 2021 perustama vaatemerkki, joka pyrkii yhdistämään taiteen ja muodin.

"Idean keskiössä on yhdistää kuvataide ja arkinen vaatemuoti ja sekä halu nostaa mielenkiintoisia taiteilijoita uudella tavalla esiin", kertoo Onni Ikonen Pispalainen-lehden haastattelussa vuonna 2022

Pispalalainen 2/2022

Vaatemallisto Kiasmaan. Tutustu >> Pispala Clothing

TAHMELAN HUVILA KLO 11 - 19

Huvilalla tapahtumat alkavat Harjun seurakunnan järjestämällä lasten tapahtumalla. Popup-kokit taikovat brasilialaisia herkkuja koko päivän. Puutarhassa Kati Hiltusen runoteoksen julkaisutilaisuus. 

Pispalan vanhat talot-hanke

Huvilalla on klo 14 alkaen kiintoisa keskustelutilaisuus uudesta hankkeesta. Suunnitteilla on näet kävelyreitti Vanhat talot-teeman ympärille. QR-kooditaulujen avulla mukaan lähtevät talot voisivat kertoa rakennuksiinsa liittyvää historiaa ja tarinoita.

Hanketta osittain pohjustaa karnevaalipäivänä klo 17 julkaistava "Pispala-Soriseva harju"- podcast. Lähetyksessä Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma jutustelevat teemasta millaista on asua vanhassa talossa.

Näistä hankkeista lisätietoa uusimmassa >> Pispalalainen-lehdessä 1/2023.

Samba Roseira

Värikäs sambakulkue kokoontuu ja lähtee Tahmelan huvilalta klo 17.30. Reitti huvilalta Hirvitalolle ja takaisin.

PISPALAN KARNEVAALIEN BAZAARI klo 11-18

Hirvitalon pihassa. Myyntipaikkoja varattavissa 26.5. klo 12 mennessä  osoitteessa hirvitalo.archive[at]gmail.com. Voi myös tulla paikalle oman pöydän tai viltin kanssa jos tilaa rittää! Pöytä paikka 10 e (vuokrattu/oma pöytä/viltti). Myyjiä pyydetään paikalle klo 10.30 mennessä.

Pispala Podcast - äänitesarja

Pispala Podcast on alusta, jossa paikalliset yhteisötoimijat saavat äänensä kuuluviin, omista lähtökohdistaan.

Sisältöja tulevat tuottamaan ainakin Rakennuskulttuuriyhdistys Piiru, Tahmelan Huvila, Rajaportin sauna, Pispalan kirjasto, Kurpitsatalo ja Lauri Viita-seura.

Rakennuskulttuuriyhdistys Piirun lanseeraama Pispala Podcast ilmaantui ääniaalloille toukokuussa 2023 Pispalan vanhat talot-hankkeeseen liittyvällä ohjelmalla.

Kaksiosaisessa ohjelmassa (jaksot 1 ja 5) muusikot Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma keskustelevat taloistaan ja rakentamisesta ja siitä, kuinka he tulivat asettuneeksi Pispalaan

Tutustu >> Piiru - Pispalan vanhat talot-hanke

Kaikki jaksot löytyvät Spotifystä. Tähän mennessä ilmestynyt viisitoista ohjelmaa. Sarja jatkuu!

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

Uusimmassa Kurpitsaradio-jaksossa (15) Kurpitsaliikkeen puheenjohtaja Antti Kyrö esittäytyy. Tulossa lauantaina 23.9.2023 Kurpitsaliikkeen perinteinen Sadonkorjuujuhla.

Tutustu >> Kurpitsatalo - Sadonkorjuujuhla

Lauri Viidan kotitalo ja Viidan perheen se tavallinen päivä

Kuvassa (Podcast 12) äiti Alfild, Lauri kainalossaan. Oikella Alfildin vieressä isä Emil Viita sekä muuta Pispalan väkeä.

Olemme Lauri Viita-museolla tarinallistaneet tuokion Viidan perheen asumisesta Pispalassa. Se on mielikuvituksellinen, mutta pohjaa vahvasti historiallisiin faktoihin. Sitä kautta avautuu se ilmapiiri mitä 1930-luvulla Pispalassa kirvesmiesperheen päivään saattoi kuulua. Se antaa kerronnallisen kuvan oman mielenmaiseman luomiseksi ja ehkä vielä pohjaksi oman luovan ilmaisun tueksi niin kirjallisuuspiireille, kouluun tai kuvataiteeseen.”

Tutustu Lauri Viita museoon >> Lauri Viita museo

Hyvä kampanja rasismia vastaan - keskustelu

Pispala Podcast-jakso 16 on maistiainen Tahmelan huvilalla 9.9.2023 järjestetystä paneelikeskustelusta, joka oli osana Pispalan toimijoiden yhteistyönä järjestämää Hyvä Kampanja Rasismia Vastaan -tapahtumaa.

Keskustelijoina kolme maahanmuuttanutta, Lama Kourdi (Syyria), Yasser Rahman (Syyria), Claudia Rehwagen (entinen Itä-Saksa) ja puheenjohtajana Mari Lukkari.

Kaunokirjallisuuden Pispala

Kaunokirjallisuuden Pispala-podcastien jaksoissa 4 ja 14 esitellään Pispala-kirjallisuutta viime vuosisadan alkupuolelta 1960-luvun “Pispala-kirjallisuuden” kulta-ajan kautta aina näihin päiviin asti.

Äänitesarjan rinnalla kirjasto tuottaa myös Kaunokirjallisuuden Pispala-blogia.

Tutustu >> Pispalan kirjaston Pispalakirjallisuuden blogi

Chile 50 vuotta - Me muistamme

Chilen vallankaappaus 11.9.1973 - valokuvanäyttely
- Syyskuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta Yhdysvaltain tukemasta Chilen sotilasvallankaappauksesta ja samalla ensimmäisten chileläispakolaisten saapumisesta Suomeen -

Lehtivalokuvaaja Ari Johanssonin valokuvia vuoden 1973 isoista solidaarisuustapahtumista Suomessa esillä lokakuun lopulle Pispalan kirjastossa. Valokuvanäyttely liittyy Telakalla tiistaina 26.9. järjestettävään Chile 50 vuotta - Me muistamme -tapahtumaan.

Telakan lta alkaa kello 18.00 Viheltäen lumisateessa – Chilen pakolaisten 50 vuotta Suomessa -kirjan esittelyllä.

Toivo Autiosaari (Pispalan Kirjastoyhdistys) haastattelee Viheltäen lumisateessa -kirjan tekijöitä Adrián Sotoa ja Luis Herreraa. Molemmat olivat ensimmäisten Suomen vastaanottamien pakolaisten joukossa. Keskustelemassa mukana myös Ricardo Parada, Chile50-ryhmän koordinaattori.

Ohjelma jatkuu kello 19.00 runo- ja musiikkiesityksillä. Lavalla mm. Kielo Kärkkäinen, Janne Laurila ja Hot Heros sekä Daniel Olguín. Timo Malmi lukee Pablo Nerudan runoja.

Esityksien lomassa kuullaan kolmen minuutin muistelupuheenvuoroja Chile-solidaarisuustyöhön 50 vuotta sitten ja sen jälkeen osallistuneilta. Tapahtuma on maksuton.

Lisätietoja >> Chile 50 vuotta - Me muistamme

TAHMELAN HUVILA - kuvitella!

Tampereen kameraseura 90 vuotta valokuvanäyttely 9. - 28.9

Tulossa mm.

4.10 Leinola - lauluja sydäntä lähellä klo 18
Noora Kanniston (laulu), Tommi Talvion (koskettimet, haitari) sekä Timo Sinnemäen (basso, kitara) muodostama Leinola-trion. Ohjelmisto risteilee omaäänisen monipuolisesti popmusiikin, iskelmän ja rock-klassikoiden aalloilla.

7.10 Jussi Syren & The Groundbreakers klo 16.
Samalla tilaisuus on myös Tampereen julkkarit yhtyeen banjistin Tauri Oksalan sarjakuvakirjalle TBC (Suuri Kurpitsa). Liput 20e.

Tapahtuma- ja lisätiedot >> Tahmelan huvila (fb)

Galleria Lastenkirja

Aleksi ja Meri Korpela: Peloton Peltohiiri 9.9. - 10.11. 

Pispalan kirjaston ja Tahmelan Huvilan uusi Galleria Lastenkirja saa pian jo toisen näyttelynsä!

Piakkoin avautuvassa lastenkuvakirjanäyttelyssä on esillä guassimaalauksia, jotka ovat kirjailijaparin suositun, neliosaisen Peloton Peltohiiri -kirjasarjan kuvituksia.

"Peloton Peltohiiri on pieni hiiri, joka on päättänyt ryhtyä sankariksi. Sankariksi tullakseen hän jättää turvallisen kotikolonsa, sonnustautuu viittaan ja lähtee uhmaamaan maailman vaaroja.

Matkalla hän löytää uuden ystävän, päästäisen. Ystävykset päättävät yhdistää voimansa ja yhdessä he toden totta tekevätkin tekoja, joita voidaan kutsua sankarillisiksi".

Pispalan kirjaston Galleria Lastenkirja sijaitsee Tahmelan Huvilalla ja on uusi, lastenkirjakuvitustaiteeseen keskittynyt galleria.

Esittelyssä Galleria Lastenkirja >> Pispalan kirjaston blogi

Huvilan sauna
Tarkista vuorot, saunaohjeet ja varaustilanne Vello-palvelusta >> Huvilan saunavaraukset

PISPALAN KIRJASTO - runonkorjuun syksy

21.09. Vieraana runoilija, kuvataiteilija Tiina Lehikoinen klo 18
28.09. Runoilijavieraana Juhani Ahvenjärvi klo 18
30.09. Olavi Virrasta Vastavirtaan
Pispalan kirjastoyhdistys järjestää Tampere päivänä opastetun kävelykierroksen Pispalan musiikki- ja kulttuurikohteisiin. Lähdöt Pyykkimettästä klo 12 ja klo 14.
03.10. Lukupiiri avautuu klo 18
Lukupiiri on kaikille avoin ja maksuton. Se on mukavaa rupattelua kirjoista, kirjallisuudesta ja vähän muustakin hyvässä seurassa tee- tai kahvikupin ääressä. Käsittelyssä:
3.10. Jevhenija Kuznjetsova: Kysykää Mialta
7.11. Hassan Blasim: Vapaudenaukion mielipuoli
12.12. Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen / Kaikki taivaan linnut

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Kaunokirjallisuuden Pispala

Kaunokirjallisuuden Pispala on Pispalan kirjastoyhdistyksen tuottama podcast- ja blogisarja. Podcast-sarja pyörii Spotifyn alustalla. Blogisarja blogspot-alustalla.

Pispala Podcast - Soriseva harju

Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa esittelyssä hieman tuntemattomimpia teoksia 1900-luvun alkupuolelta, kuten "painosten kuningattaren" Hilja Haahdin Ahertajat (1918) ja F.E.Sillanpään Varalan huvilaan sijoittuva Hiltu ja Ragnar (1922).

Esittelyssä myös Pispala-kirjallisuuden "kulta-ajan" teokset Viidan Moreeni ja Kaukosen Klaani 1960-luvulta >> Soriseva harju - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston blogi

Blogisarja on ehtinyt jo kymmenenteen osaan. Esittelyssä Liisa Vuoriston vuoden 1918 sisällissotaan sijoittuva nuortenromaani Rajaportti (1968).

Liisa Vuoristohan tunnetaan erityisesti Pispalan Vuorenmaan valtakuntaan paikallistuvan TV-sarjaklassikon "Mustat ja punaiset vuodet" (1973) käsikirjoittajana >> Pispalan kirjasto - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston YouTube-kanava

Tallenteena myös kirjailija Kristiina Harjulan vierailu Pispalan kirjastolla (20.6.).

Pispalan kirjastoyhdistyksellä on hieno tapa tallentaa useimmat kirjastolla ja Tahmelan huvilalla pidetyt kirjailijavierailut ja muut tapahtumat.

Tallenteet löytyvät kootusti ainakin kahdesta paikasta. Uusimmat Pispalan kirjastoyhdistyksen Youtube-kanavalta. Hieman vanhempia tallenteita löytyy myös pispalankirjasto.fi -sivuilta.

Pispalan kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalla on tällä hetkellä kuutisenkymmentä tallennetta kirjailivierailuista ja muista tilaisuuksista.

Pispalan kirjastoyhdistyksen >> YouTube-kanava

Pispalan kirjasto >> Tallenteet 2022-2020

Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme vieraili Tahmelan huvilalla torstaina 9.2.2023. Tallenne Pispalan kirjastoyhdistyksen Youtube-kanavalla. Lisänä linkki Ylen haastatteluun.

Tiu Tau Tilhi (2022) on Juha Hurmeen seitsemäs romaani. Siis fiktio, jossa tietokirjamaisen tarkasti tarinoidaan 1800- ja 1900-luvun taitteen suomalaiseen kulttuurihistoriaan.

Inspiraation ja ihmettelyn lähteenä on Ilmari Kiannon sanoittaman ja Mikael Nybergin säveltämän lastenrunon Tiu tau tilhi kantavuus vielä nykyaikanakin.

Juha Hurme YLEn "Puoli seitsemän"-ohjelmassa ke 1.2.2023.
Katso Areenasta >> Ylen tiu tau tilhi

Hannu Salaman Pispalaeepos Siinä näkijä missä tekijä ilmestyi 50 vuotta sitten, marraskuussa 1972.

Hannu Salama -seura ja Pispalan kirjasto järjestivät keskiviikkona 30.11.2022 keskustelutilaisuuden 50-vuotiaasta Siinä näkijä missä tekijä -romaanista.

Mukana olivat kirjaan pohjautuvan TV-elokuvan (2012) tekijät Kari Paljakka (ohjaus) ja Raija Talvio (käsikirjoitus). Heitä jututti Salama-tutkija Milla Peltonen.

Siinä näkijä missä tekijä -romaanista on tehty useita teatteriversioita, mutta vain yksi elokuva. Kuten Salaman romaanissakin, sen keskiössä on Salmisen perhe maanalaisen vastarintaliikkeen vuosina.

Tämänkin keskustelun tallenne löytyy kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalta. Vinkki myös Hannu Salama-seuran toimintaan.

Tutustu >> Hannu Salama-seura (fb)

Kirjailijavieraina Anni Kytömäki ja toimittaja Matti Kuusela.

Mainion keskustelun tallenne kuultavissa ja katsottavissa >> täältä.

Verkkokauppa Antikvaari

Pispalan kirjaston kokoelmiin, tapahtumatallenteisiin ja antikvaariseen kirjallisuuteen voi tutustua myös Pispalan kirjaston verkkosivujen kautta.

Kirjastoyhdistys esimerkiksi myy kirjoja verkkokauppa Antikvaarin kautta. Tuotto menee kirjaston toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Tutustu >> Pispalan kirjaston verkkomyynti

MENNEET

Pizzaa ja Tiedettä

Keskiviikkona 6.9. Pizzaa ja Tiedettä Hirvitalolla klo 17 -19.

Huokeahintaista kiviuunipitsaa ja kirjallisuustieteen tutkija Onerva Flóra Várkonyin esitelmä rasismista suomalaisessa nykykirjallisuudessa!

Esitelmä alkaa noin klo 17 ja sen kesto on noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on aikaa keskustelulle.

Väitöskirjatutkija Onerva Flóra Várkonyi esittelee  siirtolaisuusromaaneja - etenkin Riikka Pulkkisen teosta Vieras - jotka kertovat fiktiivisiä tarinoita mutta kytkeytyvät viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Esitelmä pidetään suomeksi.

Seuraa >> Hirvitalon syksy (fb)

8. - 9.9. Tahmelan huvila Hyvä ihminen
Sarjakuvanäyttelyyn "Hyvä Ihminen" liittyviä elokuvanäytöksiä ja keskusteluja.
Elokuvat:
Fritz Bauer – Tod auf Raten
Hannah Arendt
Die Täter - Heute ist nicht alle Tage
Wildes Herz
Lauantaina 9.9. Paneelikeskustelu rasismista Suomessa klo 17
Claudia Rehwagen, Lama Kourdi, Yasser Rahman.
”Miten rauha rakennetaan” Yaroslav Minkin ja Yuliya Lyubych.

Mari Lukkarin ja Hannele Richertin näyttely “Hyvä ihminen” käsittelee vastarinnan kulttuureja Suomessa ja Saksassa. Miten virallinen historiankirjoitus vaikuttaa nykypäivän asenteisiin? Miten toisen maailmansodan aikaisia kauheuksia eli holokaustia on jälkikäteen käsitelty Suomessa, entä miten entisessä Länsi- ja Itä-Saksassa?

Tutustu >> Hyvä ihminen

Työväenmuseo Werstaalla lauantaina 2.9 klo 11 - 18

Neljännentoista Työväenkirjallisuuden päivän teemana on Teot ja Toiveet.

Tutustu tarjontaan >> Työväenkirjallisuuden päivä

Työväenkirjallisuus tarkoittanee tässä yhteiskunnallisesti kiinnostavaa ja kantaaottavaa kirjallisuutta. Siihen mahtuu kaikki kirjallisuuden lajit tietokirjoista romaaneihin, runouteen ja sarjakuviin.

Päivillä esiintyy ja keskustelee puolensataa kirjailijaa, tutkijaa, poliitikkoa ja muuta yhteiskunnallista vaikuttajaa. Tilaisuuksia on 26, samanaikaisesti kolmessa tilassa Werstaan Bertel-salissa, auditoriossa ja työväentalo-salissa.

Lisäksi Mestari-salissa on kirjamyyntipisteet. Tarjolla teoksia, joita ei helposti kirjakaupoista löydy. Mukana on 27 kustantajaa, yhdistystä ja julkaisijaa. Joukossa myös Pispalan kirjastoyhdistys.

Tähtihaastattelussa Kari Hotainen Bertel-sali klo 15 - 16

Kari Hotakaisen tuorein romaani "Opetuslapsi" (2022 Siltala) kysyy mitä tapahtuu, kun keskiluokkaiset ideaalit eivät enää vastaa todellisuutta keskiluokkaiseksi väitetyssä yhteiskunnassa – kun toivottomuudessa päädytään äärimmäisiin tekoihin? Haastattelijana monesti myös Pispalan kirjastollakin esiintynyt kirjallisuudentutkija Milla Peltonen.

Muutama poiminta laajasta tarjonnasta Pispala-näkökulmasta

Klo 11.30 - 11.55 Anneli Kannon Punaorvot. Työväentalo-sali.
Sisällissodan jälkeen tuhansia punaorpoja vietiin väkisin kodeistaan.

Punaorvot-romaaanin (2023) keskiössä on kaksi työläisperheen tytärtä, jotka sijoitetaan sodan jälkeen Pohjanmaalle valkoisiin, isänmaallisiin perheisiin. Teos kertoo vaiettua historiaa punaorpojen kovasta kohtalosta.

Klo 13 - 13.30 Pako Tampereelta 1918. Bertel-sali.
Kyseessä on historioitsija Tuomas Hopun sisällissotatrilogian toinen osa Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta (2023). Ensimmäinen osa käsitteli veristä tietä Vilppulasta Tampereen porteille (2022).

Kuten tiedetään, samaan aikaan kun Tampere kukistuu, punaisten pakojoukko kokoontuu Pispalaan, ja tekee uhkarohkean paon Näsijärven, Hämeenkyrön ja Mouhijärven kautta Vesilahteen. Johtajinaan Verneri Lehtimäki ja Pispalan Aatto Koivunen.

Klo 13.45–14.15 Äärilaidoilta - Pispalan punaorpo ja äärinationalisti. Bertel-sali.
Emeritusprofessori Arvo Myllymäki on kirjoittanut kirjan Aate miestä väkevämpää (2023). Käsittelyssä on mm. pispalalaisen veljessarjan toiseksi nuorin Eino Laakso (1907-1981). Veljesten isä Kaarlo osallistui sisällissotaan ja menehtyi Raahen vankileirillä.

Eino Laakson "ura" oli merkillinen. Kovasta kommunistista, Espajan sisällisodan veteraanista ja jatkosodan etsityimmästä suomalaisdesantista tuli sodan jälkeen Puna-Valpon kuulustelija ja osastopäällikkö.

RAKENNUSKULTTURIKESKUS PIIRU

Syksyn tarjonta >> Piiru (fb)

MUUSIKON MATKASSA PISPALASSA

Pispalamuusikoiden opasretken kolmas kesäkausi käynnistyy toukokuun loppupuolella.

Muusikoiden matkassa Pispalassa-opaskierrokset alkoivat ensimmäisenä koronakesänä (2021). Heikki Salon mukaan tähän mennessä kierroksilla on käynyt lähes 3000 henkilöä ympäri Suomen. Paljon julkisuutta saanut matkailutuote lieneekin Tampereen onnistunein ja jopa suosituin kotiseutuhanke.

Mukaan mahtunee vielä. Muusikoiden kierros päättyy ruokailuun ja keikkaan Tahmelan huvilalle. Järjestää Lomalinja yhteistyössä kaupunkilehti Moron kanssa.

Tutustu >> Lomalinja - muusikon matkassa Pispalassa

VAPPU PYYKKIPUISTOSSA

Pispalan jo perinteiseen vappujuhlaan Pispalanharjun Pyykkipuistossa (virallisesti Vesisäiliönmäki) kuuluu Punakaartilaismuistomerkin kukitus ja vappupuheet sekä musiikkiesitykset.

Punakaartilaismuistomerkki

Lähes kolmimetrinen mustasta graniitista valmistettu muistomerkki on  Tampereen Punakaartilaismuistomerkin Tuki ry:n lahjoitus Tampereen kaupungille vuodelta 1982. Muistomerkin on suunnitellut kuvaveistäjä Merja Vainio.

Muistomerkissä on teksti:" Täällä Pispalan harjulla työväen joukot Tampereella viimeksi seisoivat ase kädessä asiaansa puolustaen vuonna 1918"

Tuomas Hoppu kertoo tuoreessa kirjassaan "Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta" (Vastapaino 2023): "6.4.1918 kello kahdeksan ja yhdeksän välillä valkoiset joukot saivat käskyn edetä Pyynikille. Edessä näytti sittenkin olevan viimeinen taistelu, Pispalan valloitus.

Valkoisten kivutessa jo Pispalanharjulle vastaan tuli kaksi punaista ratsastajaa. Punaiset lähettiläät ojensivat upseereille Pispalan punakaartin valtakirjan ja tiedustelivat rauhanneuvottelujen mahdollisuutta. Sellaisten aika oli kuitenkin jo auttamatta ohitse.

Lyhyen neuvottelun jälkeen punaisia vaadittiin ilmestymään aseiden luovutukseen Aleksanterin kirkon ja Puistokadun väliselle alueelle kello 10 ja 11 välisenä aikana.

Pispalasta ei koskaan taisteltu"

VAPRIIKKI

Näyttelyssä esillä myös Pispala-kuvaparit.

Vapriikin valokuvanäyttely tutkii Tampereen kaupunkikuvan muutosta.

Digitaalisin kuvaparein esitellään kaikkien kaupunginosien muutos. Lähemmässä tarkastelussa on 20 kaupunginosaa. Näihin kuuluu myös Pispalan alue.

Uusi näyttely on jatkoa upealle Kadonneet kaunottaret-näyttelylle (2017-2018).

Kiiintoisa on myös näyttelyyn liittyvä ilmainen luentosarja.

Vapriikin valokuvatutkija Antti Liuttunen aloittaa kertomalla kadonneista kaunottarista (18.1). Pispalan Rinnekadulla aikoinaan asuneen arkkitehti, tietokirjailija Jorma Mukalan aiheena on Tampereen arkkitehtuurin historia (8.2.)

Näyttelytila

Heti ovelta avautuu eteen Hämeenkatu. Ikäänkuin saapuisi rautatieasemalta  Tampereelle. Vasemmalla vanhat työläiskaupunginosat Amuri ja Pispala. Oikealle suuntautuva joutuu Ratinan liepeille ja Nokia-arenan tuomaan kulttuurimaiseman muutokseen. Jostain syvältä löytyvät mm. Kaukajärven ja Teiskon maalaismaisemat.

Hienosti toteutettua näyttelyä hallitsevat valtavat, toisiinsa sulautuvat valokuvaparit, informatiiviset tekstit ja historialliset valokuvat.

Pispala-osio avautuu Ansiokalliolta kohti eteläistä Pispalanharjua.

PetHaus - uusi keikkamesta

Pethaus paikallistuu Pispalanvaltatien varrelle, Salea vastapäätä, entisen Lemmikkitalon tiloihin.

Kiintoisaa ja kokeilevaa musiikkitarjontaa ja äänitaidetta on ollut tarjolla ainakin syyskuusta lähtien. Viikonloppuna 22.9 ja 23.9. esimerkiksi psykedeelista folkia sekä retrovaikutteisesta dream poppia ja alternative rockia.

Pethausissa kahvila open ti -pe klo 15-19. Tiloissa myös levymyymälä. Keikat
alkavat klo 19.30 ja 20.30. Liput 5-15e. Mobilepay/käteinen.

Tutustu >> PetHaus - uusi menomesta

Tulossa Tahmelan huvilalle 7.10. Jussi Syren & Groundbrakers.
Samalla tilaisuus on myös Tampereen julkkarit yhtyeen banjistin Tauri Oksalan sarjakuvakirjalle TBC (Suuri Kurpitsa). Liput 20 ennakkoon ja ovelta jos jää.

VASTAVIRTA

Vastavirran Yläkerrassa tietovisa tiistaisin klo 20 ja biljardikisat keskiviikkoisin klo 18. Bingo kerran kuussa.

Tulossa mm.
22.9 - 23.9. Elämä on Punk
Lavalla mm. Häiriköt, Himanes, V-osasto, Burning Pigs sekä toisenä paivänä mm. Pojat, ”77”, Leonid B, Kaasupullot, Purkkapäivä, Ratkaisu. (Liput 22e/päivä)
13.-14.10. Vastavirta Brutality
Lavalla mm. Cicutoxin, Hollow Corpse, Pohjamuta, Stain, Askel sekä mm. God-Does (ita), Lähdön Aika, Wonder, Fuzzifer, Trachea (est).(Liput 15 € / 2 pv.)

Katso muut syksyn keikat >> vastavirta.net

PUB KUJAKOLLI

Mikko & Alatalo Brothers. Harvoin keikkaileva kokoonpano, jossa mukana kaikki Alatalon veljekset. Vasemmalta Eero (laulu), Kalle (kitarat), Jussi (rummut) ja Aaro (basso). Issiaksen Välilevyn julkkarikeikalla lisäksi Selkä, Kala ja Tero.

Legendaariset jamit - joka kuun ensimmäinen sunnuntai klo 18 alkaen.
Tiatovisa - maanantaisin klo 19.07.

Syksyn livevedot
- musiikillisia kollaaseja aikuistenoikeesta elämästä -

Seuraa >> kujakolli.fi (fb)

Tulevia keikkoja. Showtime klo 22.
Syyskuu

02.09. KQ Groove
09.09. Jari Uutela
15.09. Eero A
16.09. Riku Soininen & Lakeside Campfire
23.09. Antti Toivola
30.09. Antsu Hahtela
Lokakuu
07.10. Piritta & The Ring Fingers
14.10. Kino Kosmos
21.10. Ilari Siekkinen Group
28.10. J. Jyrkänkoski Blues Band

LAUTEILLA

"Lauteilla" Suomen ensimmäinen saunalaulujen kokoelma-CD.

Tuotannon toteuttivat Pispalan saunayhdistys, Pispalan musiikkiyhdistys ja Kulttuuriyhdistys Sisunartut sen musiikillisen kyläjuhlaperinteen pohjalta, jota Pispalan mäellä on harjoitettu ja harjoitetaan.

Levyllä mukana kaksikymmentä tunnettua artistia. Avausraitana Pispalan musiikkiyhdistyksen Saunarauhan julistus - päätösbiisinä Naiskuoro Telluksen ja Tampereen Ihankaikkisen Kuninkaallisen Tuomiokuoron Tuli miul sauna vastahani.

Mukana myös mm. Heikki Salo, Mikko Alatalo, Jouko Mäki-Lohiluoma, Pekko Käppi, Gilbert K & Kiuas, Vastavirtaorkesteri, Kormus, HauliBros, Rantavahdit, Kielo Kärkkäinen, Suvi Karjula, Eija Ahvo, Katriina Honkanen, Anne-Mari Kivimäki, Ismo Oikarainen, Mirja Korkka, Nastolan Pikkupelimannit, Pispalan Sälli, Kylänmiehet.

Tutustu >> Rajaportin sauna - Lauteilla

BACH SOI PISPALAN KIRKOSSA KUIN LEIBZIGISSA

Pispalan kirkko vietti viisikymmenvuotisjuhliaan marraskuussa 2021 (20.-22.11.). Harjun seurakunta juhlisti merkkivuotta Tulesta valoon-juhlanäytelmällä ja Big Band-messulla sekä urkutohtori Jan Lehtolan urkukonsertilla ja uuden J.S.Bach-levyn julkistuksella.

Pispalaan valmistui uusi kirkko vuonna 1971 palossa tuhoutuneen, Wiivi Lönnin suunnitteleman Pispalan Rukoushuoneen (1909-1968) tilalle.

Barokkiurut

Ulkoa Pispalan kirkko on omituinen sekoitus 50-luvun suomalaista kerrostaloa ja koulua, mutta sisään kätkeytyy aikamoinen aarre - urkurakentamo Martti Porthanin Silbermannin-tyyliset barokkiurut.

Urkujen esikuvana on J.S.Bachin työkaverin, urkurakentaja Gottfried Silbermannin (1683-1753) tekemät soittimet. Bach ja hänen oppilaansa soittivat aikoinaan juuri Silbermannin urkuja.

Urkurakentamo Martti Porthanin käsityönä rakentamat Pispalan barokkiurut eivät olleet mikään halpa juttu - hintaa kertyi 400.000 euroa. Pispalalaiset pääsivät kuulemaan ensimmäisen kerran uusia urkuja adventtina 2011.

J.S. Bach: Urkuteoksia. - Jan Lehtola, Pispalan kirkon urut. (Pilfink, JJVCD-229)

Urkuhankkeen asiantuntijana toimi musiikin tohtori, Sibelius-Akatemian urkumusiikin lehtori Jan Lehtola, joka on lähtöisin Lamminpäästä.

Hän on aloittanut urkujen soiton kuuntelemalla ja soittamalla Tuomiokirkon suurenmoisia urkuja rippikouluikäisenä. Pispalan kirkko on ollut säännöllinen harjoittelupaikka.

Lehtolan mukaan myöhäisbarokin Gottfried Silbermannin urut ovat sikäli monipuoliset, että niillä kykenee esittämään vakuuttavasti suuren mestarin Johann Sebastian Bachin ja hänen aikalaistensa teoksia, mutta lisäksi ranskalaista ja italialaista barokkia.

Vihkiäiskonsertti (2011) oli omistettu J.L. Krebsin ja J.S. Bachin musiikille. Lehtola halusi soittaa ensimmäisessä konsertissa teoksia, jotka olisi voitu säveltää juuri tälle soittimelle. Tämä oli Tampereella ensimmäinen kerta, kun Bachin urkumusiikki soi niin kuin sen on tarkoituskin. Upeita ääniä moneen tarpeeseen.

Lehtolan Bach-levyn esittely Kare Eskola YLE >> Bach soi Pispalassa kuin Leibzigissa
Kirkkosanomat 2011 urkujen rakentamisesta >> Jos Pispalan urut olisivat eläin...?

Blues taivaan portilla

Jaakko Löytty on Suomen eturivin gospelmuusikkoja. Eräässä yhteydessä hän on luonnehtinut itseään "puolipispalalaiseksi". Löytyn suku on nimittäin asunut vanhassa Hyhkyssä 1920-luvulta lähtien. Jaakko taitaa itsekin nykyisin asua yhdessä vaimonsa Kaija Pispan kanssa lähellä sukunsa kotitaloa.

Jaakko Löytty kommentoi kesällä 2020 julkaistua uutta levyään näin:
"Levyn alaotsake on "Pettuleipägospelia näillä viimeisillä kaskimailla". Albumilla kuullaan tummia sävyjä, mutta hyvällä, toivorikkaalla asenteella. Olen nuoresta pitäen kuunnellut blues-musiikkia, mutta nyt vasta vanhempana rohkenin tehdä sitä levyllisen.

Siinä soi suomalaisen vanhenevan miehen sydänääni, ei ainoastaan Amerikan mustien tunnot. Siinä pohditaan elämän rajallisuutta ja omaa olemista, sekä kanssakulkemista lähimmäisten rinnalla. Myös vastuu yhteisestä maailmasta motivoi meitä musisoimaan. Yhdessä soittamisen ilo kuuluu levyltä ja konsertissa myös."

Menneet

Pispalan Saunafest

Kurpitsatalolla ja Pyhäjärven rannalla 26. - 27.8.2023

Kymmenkunta erilaista piensaunaa jurttasaunasta juttusaunaan, laadukasta musiikkia ja muuta ohjelmaa! Kesänlopun rennoin kaupunginosafestivaali.

Esiintyjät:
Lauantai 26.8.
Klo 17 Avomikki
Klo 18 JHJH
Klo 19 Papa Reino
Klo 20 Kikkailijat
Klo 21 Punch & Pravda
Sunnuntai 27.8.
Klo 15 Pellekapteeni - lastenohjelmaa
Klo 17 Joose Keskitalo
Klo 18 Hirvikoira Hirvonen
- ”Bändi joka rokkaa kuin hirvi ja Hirvonen joka ulvoo kuin susi

Liput: 25e/ lauantai, 20e/sunnnuntai, 40e/molemmat päivät.

Saunomisohjeet ja lisätietoja >> Pispalan Saunafest 2023

Saunoja tiellä vuoden 2019 festivaaleilla Kurpitsatalon kupeessa Pyhäjärven rannalla

Vastavirta

21.05. Sielukasta! Soulin kuninkaallisia klo 19
Tahmelan Päivölänkadulla asuvan historioitsija, antropologi Pekka Valtosen uusimman kirjan "Sielukasta. Soulin kuninkaallisia" julkistamistilaisuus. + DJs. Terassi Pub Yläkerta.

Teoksessa käydään läpi soulin historiaa ja sitä, miten uusi musiikkigenre nosti mustat artistit valkoisten hallitsemille pop-listoille. Soulin juuret olivat gospelissa ja musiikki kytkeytyy vahvasti mustien kansalaisoikeusliikkeeseen 1960-luvulla.

Pekka Valtonen oli äskettäin (4.5) Yle Radion Kulttuuriykkösen haastateltavana kirjansa tiimoilta. Mukana myös muusikko, soulmies Sami Saari. Keskustelussa soulbiisiksi määrittyy oikeastaan mikä tahansa hyvä kappale, josta voi löytää mustan tulkitsijan näkökulman, tulkinnan syvyyden.

Ohjelmassa kysytään lopuksi, mikä soulevy sille, joka ei ole koskaan kuunnellut sitä. Valtosen Pekan valinta on Bobby ”Blue” Blandin Kalifornia.

Kuuntele >> Yle Radio Kulttuuriykkönen

Haulitehdas

Pispalan musiikkiyhdistyksen perinteiset vappuaaton tanssit sunnuntaina 30.4. klo 17-21.

Tanssittajina Yhden Joukon Yhtye ja Viulu-Ilkka a.k.a Jouko Mäki-Lohiluoma ja Ilkka Niemi. Puffetti. Arpajaiset hyvillä palkinnoilla. Vapaa pääsy!.

Vastavirta-klubi

Pispalan kirjasto

Perjantaina 17.3. 2023 Pispalan kirjasto klo 17!

Bändi joka rokkaa kuin hirvi ja Hirvonen joka ulvoo kuin susi

Rock’n’rollia ja kantribluesia kansanlauluina, suurimpien sulkakynäilijöiden isoja runoja sekä omia tuotoksia herkästi runneltuina.

Illan kokoonpanossa:
Immo Hirvonen - banjo, laulanta
Saki Yokoyama-Klinga - viulu
Timi Härkönen - perkussiot
... ja Jypi Piekäinen bassossa mikäli ehtii paikalle

Haulitehdas

Lauantaina 25.2. 2023 Pispalan Haulitehtaalla kuvataidetta, runoa, laulua ja taidetta. Tapahtuma alkaa jo klo 14. Liput 10e.

Päävieraana Koillis-Virossa sijaitsevan Setomaan Obinitsan kylästä tulevat setokulttuurin musikantit.

Setomaalle kuten Inkerinmaallekin tyypillinen alueellinen ominaisuus on monietnisyys. Tämä liittyy alueiden sijaintiin luterilaisen ja ortodoksisen, itämerensuomalais-germaanis-balttilais-slaavilaisen kontaktialueen rajaseudulla.

Tahmelan Vesan kesä

Tahmelan Vesan jalkapalloilun edustusjoukkue pelaa kesällä Suomen Palloliiton Miesten Kutosen Läntisen sarjan Lohkossa B3.

Kausi alkoi toukokuun alussa kotiottelulla Mäntän Valoa vastaan ja päättyy syyskuun loppupuolella Rantaperkiössä MorDoria vastaan. Lohkossa on joukkueita yhdeksän. Otteluita kertyy kuusitoista.

Lohkon sarjatilanne näyttää varsin kinkkiseltä TahVen kannalta. Jäljellä on vielä viisi ottelua.

Sarjatilanne 28.8.

Yhdestätoista ottelusta Tahve on voittanut kaksi, pelannut yhden tasapelin ja hävinnyt kahdeksan.

Seuraa TahVen taivalta >> Tahmelan Vesa Kutosessa

Pelatut 28.8. jälkeen

Ke 30.8. PJK/2 - TahVe 0 - 0 (0-0) Pirkkalan keskuskenttä
Ensimmäisen kierroksen ottelun (9.6) Tahve voitti 4-2. Tahven toinen voitto tuli kesäkauden avausottelussa (5.5.) Mäntän Valoa vastaan (2-1).
Ti 5.9. TahVe - FC Rellu 6 - 3 (4-3) Ikurin kenttä
Ensimmäisen kierroksen ottelu (19.6.) päättyi Rellun 2-1 voittoon Ikurissa. Nyt TahVe kuittasi johtamalla jo 25 peliminuutin jälkeen 4-1 Virkkusen, Lanun ja Kukkasniemen maaleilla. Talvitie kaunisteli loppunumeroiksi 6-3 viimeisellä minuutilla.
Ma 11.9. Ilves/3 - TahVe 3 - 3 (1-2) Kauppi 1
Ilves/3 kuritti Tahvea kesäkuussa (27.6.) pelatussa ottelussa lukemin 4-0.  Nyt TahVe ylsi tasapeliin. Rajaniemi teki tasoittavan 3-3 maalin pelin 90 minuutilla.
To 14.9. TahVe - FC Lasten2 1 - 2 (0-0) Kauppi 1
FC Lasten2 oli voittanut ensimmäisen kierroksen ottelun 4-1 (2.6). Nyt TahVen pimeä hetki oli 64-65 minuuteilla kun Setälä teki voittoon riittäneet kaksi maalia!

Kauden viimeinen ottelu
Ke 20.9 TahVe  -  MorDor klo 20.20 Rantaperkiö
Heinäkuussa (8.7) Kangasalan Suoramalla pelattu koitos päättyi maalittomaan tasapeliin.

MENNEET

Pispalan 40. Karnevaalit 27.5. klo 11 - 01.

Perinteinen jalkapallo-ottelu - paikallinen "El Classico" - Kujakollit vs Vastapallo  lauantaina 27.5. klo 14 Tahmelan hiekkatekonurmikentällä.

Vastavirta-klubin futisporukka Vastapallo saavutti viime kesänä pronssia kovatasoisissa Rockfutiksen SM-kisoissa. Joukkue pelaa Tampereen  harrastesarjoissa pitkin kesää.

Kujakollit puolustaa viime vuotista karnevaalipelipokaalia. Vastassa oli juuri Vastapallo. Kolleissa pelaa myös talvella ReiskaHöntsyn MM-kisat voittaneen Tahmelan Vesan pelureita.

Odotettavissa tiukka, karnevaalihenkinen XL-matsi!

Kujakollit voitti lopulta

Vastapallo johti ottelua parhaimmillan jo 3-0, mutta Kujakollit piristyi ja puoliajalla tilanne oli 3-2 Vastapallolle.

Toinen puoliaika oli karnevaalihenkistä tiukkaa vääntöä, tilanteita avautui molemmin puolin ja lopulta Kujakollit oli onnekkaampi. Lopputulos 4-3 Kolleille.

Reiskahöntsyn MM-kisat Koulukadun tekojäällä lauantaina ja sunnuntaina 18 - 19.3.2023 klo 10 - 16.

ReiskaHöntsyn 2023 maailmanmestarit joukkuekuvassa.

Mitalijuhlat Kujakollissa

Kaupunkilehti Moro näytti finaalit suorana verkkosivuillaan. Pelin jälkeen ottelua voitiin muistella lähes tuoreeltaan tallenteena. Kuvassa ratkaiseva 2-1 voittomaali on juuri syntynyt Lassi Vänttisen toimesta. Pelaajat onnittelevat toisiaan.

Kaikissa hyvissä gaaloissa huomioidaan joukkueiden arvokkaimpia pelaajia. Kolligaalassa Ili Jokinen palkitsee arvokkailla palautusjuomilla Santamontun kantaviin voimiin kuuluvan Juha Raipalan ja Tahmelan Vesan luottopelaajan, salibandyn edustusjoukkueessakin esiintyvän Vellu Koivusen.

Vielä kerran. ReiskaHöntsyn 2023 mestarit Tahmelan Vesa ja Hockey Cats yhteiskuvassa.

Mistä oli siis kyse

Höntsyt on "lonkalta veretty pelitapahtuma". Reiskaversiossa pelataan jäällä jääkiekkomailalla ja pehmeällä pallolla, jaloissa aidot Reiskat tai Ainot.

Vuodesta 2012 lähtien pelatuissa MM-höntsyissä Pispala on ollut mukana alusta lähtien. Koko tapahtuman ideoi liukkaalle jäälle Jari Niemelän vetämä  FC Pispalan Tohvelisankarit yhdessä tossukauppias Arto Huhtisen ja pelaajalegendojen Ari Hjelmin ja Harri Hollin kanssa.

Reiskakisojen voimahahmot Ari Hjelm, Arto Huhtinen ja Jari Niemelä (2013).

Viime vuosina Pispalaa on edustanut Tahmelan Vesan höntsyporukka.

Kuusinkertainen hopeamitalisti Tahmelan Vesa janoaa mestaruutta. Saas nähdä. Nimittäin äskettäisessä Moron haastattelussa Mattilan Timo tuli paljastaneeksi TahVen taktiikan. "Taktiikkana on pitää palloa ja tehdä maaleja". Haaste on heitetty.

Aamulehden Moro 16.3.2023

Reiskaturnauksessa 2023 on mukana kaksikymmentä joukkuetta. Miehissä 16 ja naisissa 4. Miesten alkuottelut la 18.3. neljässä lohkossa. Lohkossa C pelaavat Tahmelan Vesa, HC Nahkatehdas, Sammaliston Sudet ja Team X.

TahVen otteluohjelma (päivitetty 18.3. klo 20)
Lohko C

La 18.3.2023 Tulokset
klo 11:00 Tahmelan Vesa - Team X 8 - 0
klo 13:30 Tahmelan Vesa - HC Nahkatehdas  4-0
klo 15:30 Sammaliston Sudet - Tahmelan Vesa 1-4
Su 19.3.2023 (päivitetty 19.3. klo 13.50)
Kilpasarjan jatko-ottelut. Lohkovoittajat loppu-otteluun.
Lohko B
Klo 11.30 Tahmelan Vesa - Team LN 4 - 0
Klo 13.00 TaPu - Tahmelan Vesa 1 - 4
Lohko A
klo 11.30 Ikurin Turbiini - Santamonttu 2 - 3 
klo 13.00 Santamonttu - HC Nahkatehdas 5- 0

Klo 15.30 Loppuottelu
Santamonttu - TahVe 1-2

Otteluohjelma kokonaisuudessaan ja päivittyvä tulosseuranta löytyy >> täältä

TahVe Tampereen kaukalopallomestari 2022

Moron haastattelussa TahVen Timo Mattila vaikuttaa kovin itsevarmalta. Sille löytyy kyllä katetta. Kaukalopalloilun höntsyporukka voitti nimittäin Tampereen mestaruuden turnauksessa, joka pelattiin viime vuoden puolella. Osittain samaa porukkaa on mukana myös tohvelisankarijoukkueessa.

TAhVen edustusjoukkueet Salibandyssa ja Futsalissa

Tahmelan Vesan itsevarmuudelle Reiskaturnauksessa löytyy katetta toisestakin suunnasta. Joukkueissa on mukana tavallisten "höntsäilijöiden" lisäksi myös eri lajien ammattipelaajia ja jopa maailmanmestareita. Tahvessa usein esimerkiksi salibandyn maailmanmestari Lassi Vänttinen ja ammattikiekkoilija, ex-NHL Vesa Toskala sekä joinakin vuosina ex-KHL Petri Kontiola.

Tahven Futsalporukka pelaa Kolmosdivaritasolla, lohkossa B. Joukkue sijoittui lopullisessa taulukossa kahdeksanneksi.

Tahven salibandyporukka pelaa Nelosdivaritasolla, Sisä-Suomen lohkossa 14 nimellä TahVe II. Ja hyvin pelaakin. Sijoitus on lohkossa toinen. Lohkon pistepörssin kärjessä ovat Tahven Henri Niskala ja Lassi Vänttinen.

ReiskaHöntsyn MM-kisat 2023 >> Turnausinfo ja ottelukaaviot
Tahmelan Vesa 2016 >> Kuvagalleria (Databooks)
Kisatunnelmia 2015 >> Kuvagalleria

Pokaaliloistoa Kujakollissa

Kaksinkertainen maailmanmestari Vellu Koivunen.

© Asko Parkkonen