Elokuvahistoriaa Pispalassa

Klaani-elokuvan 40-vee juhlaillassa Niagarassa ollut ohjaaja Mika Kaurismäki sanoo Aamulehden haastattelussa (11.2.2024) että "Klaani oli minulle dokumentti Pispalasta".

Mika Kaurismäen ohjaamasta elokuvasta Klaani järjestettiin torstaina 8.2. elokuvateatteri Niagarassa juhlanäytäntö. "Tarina Sammakoitten suvusta" (1984) on Mika Kaurismäen tulkinta Tauno Kaukosen romaanista "Klaani" (1963).

Elokuva on kuvattu suurelta osin Pispalassa. Mika Kaurismäen haastattelusta käy ilmi, että hänellä oli kovin henkilökohtaiset syyt ohjata elokuva nimenomaan Pispalassa.

"Äitini on tamperelainen, ja isoisäni oli muun muassa Finlaysonilla töissä. Sukuani on ollut täällä sorvaajina ja hitsaajina.

Äiti kasvoi Tahmelassa ja kävin jo pienenä siellä. Kun luin kirjaa, heti ensimmäisiltä lehdiltä silmiini avautui kuva Pispalasta"

Paikallistuntemusta elokuvaan toi myös apulaisohjaaja Aki Kaurismäki, joka opiskeluaikoinaan asui Pispankadulla.

Elokuva tarjoaa rikoksia, romantiikka ja komeita maisemiakuvia. Tekijöiden päämaja, vanha puutalo Pispankadun varrella tunnettiin pitkään Klaani-talona.

Toinen tukikohta oli Pispalan Pulteri. Kun kameralaatikko putosi veneestä epäonnekkaasti Pyhäjärveen "objektiivejä jouduttiin kuivattelemaan ylimääräinen viikko, mutta se kului Pispalan Pulterissa. Filmi onneksi säästyi", muistelee Mika Kaurismäki.

Hän halusi tallentaa Pispalan sellaisena kuin hän sen omasta lapsuudestaan muisti.

Mika Kaurismäen haastattelu AL 11.2.2024 (tosin tilaajille) >> Pispalassa tehtiin elokuvahistoriaa

Klaani on hyvin säilynyt nelikymppinen

Myös Kulttuuritoimitus.fi oli läsnä juhlanäytännössä.

Elokuvan keski-ikäisyyden merkkipyykin kunniaksi toimittaja Päivi Vasara pyysi Mika Kaurismäkeä mielikuvittelemaan, mitä hän tekisi toisin, jos elokuva tehtäisiin nyt vuonna 2024.
"– Varmaan tekisin jotakin toisin, mutta 40 vuotta sitten tein sen niin kuin silloin uskoin, sanoo Mika Kaurismäki.

Yksi asia, mikä olisi toisin vuonna 2024 verrattuna neljänkymmenen vuoden takaiseen on se, että nyt nuoria näyttelijöitä on paljon.
Rooleihin löytäisi loistavia nuoria, koska heitä on tänä päivänä paljon. Klaanin roolitus ei nyt olisi tietenkään sama, koska moni on kuollut.

40 vuotta sitten ei ollut videoita eikä toimistoja, jotka olisivat välittäneet näyttelijöitä. Pyydettiin lähettämään valokuvia ja kirjeitä sekä käytiin katsomassa teatteriesityksiä. Esimerkiksi Minna Soisalo löytyi Mirjaksi valokuvan perusteella. Näyttelijöitä piti etsiä ja kysellä".

Lue koko juttu >> Kulttuuritoimitus.fi

Tarina Pispalasta

Viime syksynä ensi-iltansa (26.10) saanut Tauno Kaukosen romaaniin Klaani perustuva näytelmä Tampereen teatterissa nähtävissä ainakin maaliskuun alkupuolelle saakka.

Pispalassa pyörinyt Hannu Salama on joskus todennut, että ellei hänestä olisi tullut kirjailijaa, hänestä olisi voinut tulla pikkurikollinen. Tähän mahdolliseen, sodan jälkeiseen maailmaan sijoittuu Tauno Kaukosen Klaani - tarina Sammakoiden suvusta.

" Sammakon veljekset Samuli, Benjamin ja Leevi kamppailevat päihteiden ja pikkurikollisuuden maailmassa. Samulin pojalla Aleksanterilla on mahdollisuus murtautua ulos sukurasitteista ja yhteiskunnan marginaalista. Hän on älykäs ja herkkävaistoinen, hän on löytänyt tyttöystävän, hänestä olisi opiskelemaan ja pääsemään elämässään eteenpäin, mutta onko hänen kohtalonsa ennalta määrätty?" (Tampereen Teatterin Klaanin esittely)

Tutustu >> Tampereen Teatteri - Klaani-näytelmä

Klaanin momentum

Näytelmän teatterisovittajan ja ohjaajan Pasi Lampelan mielestä "Nyt taitaa olla Klaanin momentum"

Tauno Kaukosen Klaani-kirjalla "on suora yhteys nykypäivän eriarvoisuuden kasvuun. Siihen, miten kansa jakautuu voittajiin ja häviäjiin. Nyt taitaa olla Klaanin momentum. Se on mahtava vastapaino kertakäyttökulttuurille. Harvoin nykykirjallisuudessa tapaa näin autenttista kuvausta. Nyt ihmisille myydään “satuja”, toteaa Lampela Aamulehden emeritatoimittajan Päivi Vasaran Kulttuuritoimitus.fi:n jutussa.

Jutusta ilmenee myös, että keväällä tulee neljäkymmentä vuotta Mika ja Aki Kaurismäen ohjaamasta Klaani- elokuvasta. Elokuva esitetään ensi keväänä Niagarassa. Tämä on Tauno Kaukosen pojan Petri Kaukosen ansiota.

Ravintolakonsertit

Petri Kaukonen on myös järjestänyt Klaani-elokuvan musiikista kaksi ravintolakonserttia, joihin hän on saanut mukaan Anssi Tikanmäen ja Päivi Portaankorvan, joka ei ole esiintynyt pitkään aikaan.

Elokuvan mieleen jääneen balladin “Aamuyöstä aistein avoimin…” sanoituksen on tehnyt Juice Leskinen ja säveltänyt Tikanmäki. Se on Spotifyssä soitetuin Tikanmäen sävellys.

Tauno Kaukosen romaanista Klaani on julkaistu vastikään kuudes, kovakantinen painos. Mielenkiiintoinen on myös tieto, että sen kansikuva on Martti Mykkäsen 1960-luvulla tekemä. Samainen Mykkänen teki kannen Tuntemattomaan sotilaaseen.

Päivi Vasaran juttu Klaanista >> Kulttuuritoimitus.fi

MENNEET

Pispalan ja Hyhkyn joulukalenterit

Pispalan korttelijoulukalenterin ensimmäinen ikkuna-asetelma avautuu joulukuun ensimmäisenä päivänä Pispalan kirjastolla ja viimeinen joulupäivänä 24.12 Pispalan kirkolla. Kaksikymmentäneljä hienoa, jouluista ikkuna-asetelmaa.

Niihin voi tutustua luukkujen avautumisen tahtiin tai useampi kohde kerralla.

Reittikartta, kohdetietoa ja valokuvia menneiden vuosien kohteilta joulukalenteri-ikkunat sivustolla >> Pispala-Tahmelan joulukalenteri-ikkunat

Hiirulaisten jouluikkuna

Kaupunkilehti Moron mukaan erään "tamperelaisen kerrostalon alaikkunassa on maitotölkeistä syntynyt taideteos – Sitä kannattaa mennä katsomaan pimeän aikaan" (Moro 7.12.2023)

Kyseessä on Hyhkyn Haapalinnassa asuvan Miia Vikstenin hiirulaisten joulumaailmasta tehty jouluikkuna. Teos on esillä Haapalinnatori 2:n ikkunassa loppiaiseen (6.1.2024) asti.

Ajatuksena on ilostuttaa ohikulkijoita,” sanoo Mia Viksten. ”Käytin maitotölkkejä. Mieheni rakensi pohjat, joiden päälle joulumaailma tuli. Tämä oli äärimmäisen kivaa puuhastelua ja minulle tulee kauhean hyvä mieli, kun huomaan katsojia joulumaailman edessä.”

Katso Moron juttu ja reittikartta >> Moro - Hiirulaisen joulumaailma

PISPALAN JOULUMYYJÄISET

Pispalan Joulumyyjäiset uutuutta hohtavalla Pispalan koululla 25. - 26.11. 2023.

Näyttää siltä että talviset kelit suosivat jouluun valmistautumisen varhaista aloittamista. Pispalan yhdistysten joulumyyjäisissä tarjottimella käsitöitä, kirjoja, herkkuja, kahvila ja elävää musiikkia. Pidot lauantaina klo 12 - 18 ja sunnuntaina klo 11 - 17.

Kulttuuriohjelmaa
La 25.11. Kirjaesittelyjä ja musiikkia
Klo 13.00. Anna Elina Isoaro: Kaksi tätiä nimeltä Veera
Klo 13.30. Meri ja Aleksi Korpela: Peloton Peltohiiri - Lumilabyrintti
Klo 14.30. VOX COR
Klo 16.00. Pispalan koulun 6A
Su 26.11. Elävää musiikkia
Klo 12.00. Hannele Juutinen Trio
Klo 13.30. Kielo Kärkkäinen
Klo 15.00. Pauli Hanhiniemi M.A.D.

Myyjien esittelyt ja vinkkejä löytöihin >> Pispalan Joulumyyjäiset 2023

RUNONKORJUUN SYKSY

Runonkorjuu on neljän runoilijavierailun, runotapahtuman, keskustelutilaisuuden ja kauhurunotyöpajan kokonaisuus.

Tapahtumasarja alkoi 24.8. Mirkka Rekolan runoutta ja elämää pohtivalla tilaisuudella Pispalan kirjastolla ja jatkui lauantaina 26.8. Hirvitalon Runopuutarha-tapahtumalla.

Siihen sisältyi työpajoja aikuisille ja lapsille, äänitaidetta, lavarunoutta ja runoesityksistä, kaikille avoin runouspiiri Runotila sekä illan päättävä avoin runolava.

Runokokonaisuus jatkuu aina lokakuulle asti. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja ikärajattomia.

Ohjelmisto ja esittelyt >> Runonsyksy 2023

Huvilan Wanhan ajan markkinat

Päivittyvä ohjelma ja myyjien esittelyt >> Huvilan Wanhan ajan markkinat

Pispala Folk 2023

Pispala Folk Tahmelan rannassa elokuun ensimmäinen sunnuntai 6.8.2023. Folk-klubit Vastavirrassa ja Pub Kujakollissa. Järjestää Pispalan musiikkiyhdistys ja Vastavirta yhteistyökumppaneineen.

EINO LEINON, SUVEN JA RUNON JÄLKEINEN PÄIVÄ

Rajaportilla perjantaina 7.7. Eino Leinon, suven ja runon jälkeinen päivä
-
jatkot Vastavirtassa klo 21 alkaen -

Ilmari Lyyma runoilee ja Hirvikoira Hirvonen soittaa mm. Eino Leinon lyriikkaa Rajaportin saunan terassilla noin klo 18 Leinon, suven ja runon kunniaksi.

Jatkobakkanaalit samoilla kattauksilla mutta rosoisemmalla otteella Terassi Pub yläkerrassa noin klo 21.

Rajaportilla Runon ja suven jälkeiseen päivään osallistuu myös myös Pispalan kirjastoyhdistys kirjojen myyntikattauksella.

Eino Leinon liputuspäivä on torstaina 6.7.

Leinon päivää on liputettu vuodesta 1992 alkaen, jolloin siitä tuli vakiintunut liputuspäivä. Kalenteriin päivä lisättiin vuonna 1998.

Eino Leinon syntymäpäivän liputtamista ehdotti tamperelainen näyttelijä ja lausuja Veikko Sinisalo vuonna 1991. Samalla ehdotettiin päivän lisänimeä “runon ja suven päivä”.

Tänä vuonna Eino Leinon syntymästä hänen liputuspäivänään on kulunut 145 vuotta.

>> Eino Leinon, suven ja runon jälkeinen päivä

Suomalaisen Saunan Päivä

Suomalaisen saunan päivä Rajaportilla lauantaina 10.6. klo 14-22.

Kesäistä, saunan ja vihdan tuoksuista juhlaa vietetään joka vuosi kesäkuun toisena lauantaina.

Rajaportin "lauteilla" tapahtuma alkaa perinteisellä saunarauhan julistuksella, jonka tänä kesänä julistaa "saunahullu" muusikko Pentti Oskari Kangas. Päivän mittaan tarjolla on hyvinvointihoitoja, pihakeittiö, telttasauna, vihdantekoa sekä monipuolinen kattaus hyvää musiikkia. Tapahtumiin johdattelee näyttelijä Pirkko Uitto.

Rajaportin alueelle on vapaa pääsy, erillinen saunamaksu.

Soul of Sauna-viikko 5. - 11.6.

Rajaportin Suomalaisen saunan päivä on osa Tampereen kaupungin järjestämää >> Soul of Sauna-tapahtumaviikkoa.

Maailman saunapääkaupungissa viikolla 23 heitetään löylyä siis oikein isosti ja samalla tutustutaan saunakulttuuriin monesta vinkkelistä mm. Rauhaniemen Saunatemppelissä, Saunahoitola Tasapainossa, Serlachiuksen Taidesaunassa ja Tahmelan huvilan Löylyt linnuille -saunassa.

Tahmelan huvilan Löylyt linnuille -sauna keskiviikkona 7.6. klo 17-21
-
Istahda lempeisiin Sotkan saunan löylyihin Tahmelan Huvilalla ja kuuntele – mikä lintu laulaa saunan pihapiirissä? -

Tahmelan huvilan sauna muuntuu Sotkan saunaksi, jossa perinnesaunottaja - ja intohimoinen lintuharrastaja - opastaa tunnistamaan äänessä olevia lintuja, ja ehkä kertoo lintujen roolista muinais(itämeren)suomalaisessa maailmankuvassa!

Tutustu >> Tahmelan huvila - Löylyt linnuille

Pispalan karnevaalit 2023

Pispalan karnevaalien 2023 (27.5) tapahtumakuvia ja videointia löytyy mm. järjestävän tahon >> Pispalan asukasyhdistyksen fb-sivuilta.

Pispalan 40. Karnevaalit lauantaina 27.5.2023 klo 11 - 02.

Pispalan XL-karnevaalit eli 40. kevätjuhla tarjoaa teatteria (La Strada), muotia (Pispala Clothing), tanssia (Tanssiteatteri MD), runoutta (Hirvitalon runolava), karnevaalikulkueen (Samba Roseira) ja tietysti musiikkia usean bändin ja artistin voimin.

Päätapahtumapaikkana Hirvitalo ja sen viereinen Karnevaalipuisto sekä Tahmelan Huvila (klo 11 - 19). Karnevaalien iltaklubit Vastavirrassa ja Pub Kujakollissa (klo 20 - 02).

PUISTOLAVA KLO 11-19

Kuva vuodelta 2022.

Tänä vuonna Karnevaalipuiston kattaus on kiintoisa. Tarjolla on nimittäin musiikin lisäksi teatteria, muotinäytös ja tanssia. Muutama poiminta.

La Strada 

Teatteri tuo tiivistetyn version esityksestä Hyvät, Rumat ja Hauskat. Huhtikuussa ensi-iltansa saanut musiikkimatka päivittää Jope Ruonansuun, Jaakko Tepon ja Veikko Lavin laulut näyttämölle.

La Strada on Suomen ensimmäinen ja vanhin ammattijohtoinen kehitysvammaisteatteri. Näyttelijä-koreografi Anu Panula perusti teatterin vuonna 2009.

Nykyisin teatteria vetää Panulan tytär Miina Joseppiina Kahiluoto yhdessä tunnetun käsikirjoittajan Jussi Tuomisen kanssa.  Hänet moni varmaan muistaa  Neil Hardwickin kanssa tehdyistä vedoista kuten Tankki täyteen ja Reinikainen. 

Tutustu >> La Strada

Pispala Clothing

Pispala Clothing on pispalalaisen Onni Ikosen helmikuussa 2021 perustama vaatemerkki, joka pyrkii yhdistämään taiteen ja muodin.

"Idean keskiössä on yhdistää kuvataide ja arkinen vaatemuoti ja sekä halu nostaa mielenkiintoisia taiteilijoita uudella tavalla esiin", kertoo Onni Ikonen Pispalainen-lehden haastattelussa vuonna 2022

Pispalalainen 2/2022

Vaatemallisto Kiasmaan. Tutustu >> Pispala Clothing

TAHMELAN HUVILA KLO 11 - 19

Huvilalla tapahtumat alkavat Harjun seurakunnan järjestämällä lasten tapahtumalla. Popup-kokit taikovat brasilialaisia herkkuja koko päivän. Puutarhassa Kati Hiltusen runoteoksen julkaisutilaisuus. 

Pispalan vanhat talot-hanke

Huvilalla on klo 14 alkaen kiintoisa keskustelutilaisuus uudesta hankkeesta. Suunnitteilla on näet kävelyreitti Vanhat talot-teeman ympärille. QR-kooditaulujen avulla mukaan lähtevät talot voisivat kertoa rakennuksiinsa liittyvää historiaa ja tarinoita.

Hanketta osittain pohjustaa karnevaalipäivänä klo 17 julkaistava "Pispala-Soriseva harju"- podcast. Lähetyksessä Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma jutustelevat teemasta millaista on asua vanhassa talossa.

Näistä hankkeista lisätietoa uusimmassa >> Pispalalainen-lehdessä 1/2023.

Samba Roseira

Värikäs sambakulkue kokoontuu ja lähtee Tahmelan huvilalta klo 17.30. Reitti huvilalta Hirvitalolle ja takaisin.

PISPALAN KARNEVAALIEN BAZAARI klo 11-18

Hirvitalon pihassa. Myyntipaikkoja varattavissa 26.5. klo 12 mennessä  osoitteessa hirvitalo.archive[at]gmail.com. Voi myös tulla paikalle oman pöydän tai viltin kanssa jos tilaa rittää! Pöytä paikka 10 e (vuokrattu/oma pöytä/viltti). Myyjiä pyydetään paikalle klo 10.30 mennessä.

Pispala Podcast - äänitesarja

Pispala Podcast on alusta, jossa paikalliset yhteisötoimijat saavat äänensä kuuluviin, omista lähtökohdistaan.

Sisältöja tulevat tuottamaan ainakin Rakennuskulttuuriyhdistys Piiru, Tahmelan Huvila, Rajaportin sauna, Pispalan kirjasto, Kurpitsatalo ja Lauri Viita-seura.

Rakennuskulttuuriyhdistys Piirun lanseeraama Pispala Podcast ilmaantui ääniaalloille toukokuussa 2023 Pispalan vanhat talot-hankkeeseen liittyvällä ohjelmalla.

Kaksiosaisessa ohjelmassa (jaksot 1 ja 5) muusikot Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma keskustelevat taloistaan ja rakentamisesta ja siitä, kuinka he tulivat asettuneeksi Pispalaan

Tutustu >> Piiru - Pispalan vanhat talot-hanke

Kaikki jaksot löytyvät Spotifystä. Tähän mennessä ilmestynyt 31 ohjelmaa. Sarja jatkuu!

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

Lauri Viidan kotitalo ja Viidan perheen se tavallinen päivä

Kuvassa (Podcast 12) äiti Alfild, Lauri kainalossaan. Oikella Alfildin vieressä isä Emil Viita sekä muuta Pispalan väkeä.

Olemme Lauri Viita-museolla tarinallistaneet tuokion Viidan perheen asumisesta Pispalassa. Se on mielikuvituksellinen, mutta pohjaa vahvasti historiallisiin faktoihin. Sitä kautta avautuu se ilmapiiri mitä 1930-luvulla Pispalassa kirvesmiesperheen päivään saattoi kuulua. Se antaa kerronnallisen kuvan oman mielenmaiseman luomiseksi ja ehkä vielä pohjaksi oman luovan ilmaisun tueksi niin kirjallisuuspiireille, kouluun tai kuvataiteeseen.”

Tutustu Lauri Viita museoon >> Lauri Viita museo

Pispala design

Miten erikoisoluita suunnitellaan? Entä millainen prosessi stop motion -animaation teko on?

Pispalalainen tuote- ja graafinen suunnittelija Magnus Hofslagare ja Tahmelan Huvilan viestintäavustaja Hannu Grén keskustelevat muun muassa Hofslagaren tuottamista erikoisoluista, Pispalan Wanhat Helmet -mukisarjasta sekä jälkimmäisistä tehdyistä somevideoista, joissa on hyödynnetty stop motion -animaatiotekniikkaa.

Kuuntele >> Pispala Podcast - Soriseva harju

Näyttelyitä ja elämän kirjoja

Pispalan kirjasto

Torstaina 11.4. Johanna Vuoksenmaa Elämäni kirjat klo 18

Pispankadulla asuva elokuvaohjaaja, kirjailija, valokuvaaja Johanna Vuoksenmaa kertoo mieliteoksistaan ja kirjailijoista.

Sarjassa ovat aiemmin esiintyneet kirjailija Satu Hassi ja muusikko Janne Laurila. Keskustelut löytyvät tallenteena Pispalan kirjaston YouTube-kanavalta.

Tahmelan huvila

17.04. Musailta OPEN STAGE klo 18.
Jannen Musailtojen 5-vuotisjuhla! Mukaan mahtuu 5-6 esiintyjää, jotka esittävät omaa materiaalia. Ja voi olla lähes mitä vain lavataidetta.
18.4. Ja Tuli Ihana Ilta klo 18
Lauri Viidan runojen äärellä. Niilo Rantala sävellykset. Olli Löytty esitelmä.
25.4. Rauhan mahdollisuus ja esteet klo 18
Minkä ja kenen äärellä ollaan silloin kun puhutaan rauhasta Ukrainaan tai Gazaan. Antaako puhe rauhasta "väärän viestin".  Onko humanistinen näkökulma sotiin naivi tai sinisilmäinen. Jääkö ainoaksi mahdollisuudeksi "pelotemilitarismi".

Paneelikeskustelussa mukana valtiotieteiden tohtori Erkki Tuomioja, professori Tapio Lampinen, sosiologi, luennoitsija Timo Virtala ja kirjastonjohtaja Ilkka Hirvi.  Keskustelun alustaja ja vetäjä tutkija Anna Sofia Suoranta, Tampereen yliopisto ja TAPRI

Tapahtuma- ja lisätiedot >> Tahmelan huvila (fb)

Näyttelyt

Ugur Akpinar - valokuvanäyttely "Manifold" - 30.4.

Avajaiset kahvilatilassa perjantaina 5.4. klo 17. Taiteilija paikalla.

Inga Ikipyy Ikuisia olentoja - 30.4.
"Maalauksia ymmärryksen tuolta puolen. Uskon ja intuition varassa maalattuja teoksia".

Galleria Lastenkirja

Tunnerunoja kuvina–lastenkuvakirjanäyttely 3.4.-31.5.

Näyttelyn avajaiset Lasten Lauantaina 6.4. klo 15-16.

Esittelyssä Galleria Lastenkirja >> Pispalan kirjaston blogi

Art of Finnish sauna
Vastatehdyn vihdan tuoreessa Pispala podcastissa huvilan "oma saunakuiskaaja, lähettiläs ja lämmittäjä, saksalaissyntyinen Alexander Lembke" kertoo intohimostaan saunomiseen. Miksi se on niin erityinen kokemus? Samalla avautuu jotain saunan tulisen sydämen ympärille kietoutuneesta kulttuurista.

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

PISPALAN KIRJASTO - elämäni kirjat

11.4. Elämäni kirjat klo 18.
Pispankadulla asuva elokuvaohjaaja, kirjailija, valokuvaaja Johanna Vuoksenmaa kertoo mieliteoksistaan ja kirjailijoista.

Sarjassa ovat aiemmin esiintyneet Satu Hassi ja Janne Laurila. Keskustelut löytyy tallenteena Pispalan kirjaston YouTube-kanavalta. Kuten myös äskettäin pidetyn Orjuuden arvet-kirjan keskustelutilaisuus.

Pispala - sydämen asia -valokuvanäyttely.
Esillä on Mari Vareksen ja Katja Walleniuksen valokuvia Pispalasta. Näyttelyn valokuvat ovat "ohimennen otettuna pitkin poikin Pispalaa". Näyttely on Pispalan moreeni ry:n järjestämä.

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Kaunokirjallisuuden Pispala

Kaunokirjallisuuden Pispala on Pispalan kirjastoyhdistyksen tuottama podcast- ja blogisarja. Podcast-sarja pyörii Spotifyn alustalla. Blogisarja blogspot-alustalla.

Pispala Podcast - Soriseva harju

Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa esittelyssä hieman tuntemattomimpia teoksia 1900-luvun alkupuolelta, kuten "painosten kuningattaren" Hilja Haahdin Ahertajat (1918) ja F.E.Sillanpään Varalan huvilaan sijoittuva Hiltu ja Ragnar (1922).

Esittelyssä myös Pispala-kirjallisuuden "kulta-ajan" teokset Viidan Moreeni ja Kaukosen Klaani 1960-luvulta >> Soriseva harju - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston blogi

Blogisarja on ehtinyt jo moneen osaan. Esittelyssä mm. Liisa Vuoriston vuoden 1918 sisällissotaan sijoittuva nuortenromaani Rajaportti (1968).

Liisa Vuoristohan tunnetaan erityisesti Pispalan Vuorenmaan valtakuntaan paikallistuvan TV-sarjaklassikon "Mustat ja punaiset vuodet" (1973) käsikirjoittajana >> Pispalan kirjasto - Kaunokirjallisuuden Pispala

Pispalan kirjaston YouTube-kanava

Pispalan kirjaston Youtube-kanavan videot ovat saavuttaneet jo yli 10 000 katselukertaa! Reilun kolmen vuoden olemassaolonsa aikana kanavalla on julkaistu noin 60 videota.

Mukana on esimerkiksi kirjailijavierailuja, runoilijoita ja musiikkiesityksiä.

Tallenteet löytyvät kootusti Pispalan kirjastoyhdistyksen Youtube-kanavalta. Hieman vanhempia tallenteita löytyy myös pispalankirjasto.fi -sivuilta.

Pispalan kirjastoyhdistyksen >> YouTube-kanava

Kirjailijavieraina Anni Kytömäki ja toimittaja Matti Kuusela.

Mainion keskustelun tallenne kuultavissa ja katsottavissa >> täältä.

Verkkokauppa Antikvaari

Pispalan kirjaston kokoelmiin, tapahtumatallenteisiin ja antikvaariseen kirjallisuuteen voi tutustua myös Pispalan kirjaston verkkosivujen kautta.

Kirjastoyhdistys esimerkiksi myy kirjoja verkkokauppa Antikvaarin kautta. Tuotto menee kirjaston toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Tutustu >> Pispalan kirjaston verkkomyynti

MENNEET

TAHMELAN HUVILA - bluegrass-ilta

Tahmelan huvilan Bluegrass-illat jatkuvat. Lauantaina 10.2. klo 16  Jussi Syrenin ja kumppaneiden käsittelyssä on The Beatless. Liput ennakko tai ovelta, jos jää.

Lisää >> Jussi Syren & Groundbreakers

Marraskuiset kirjailijavierailut

Kirjaesittelyt ja keskustelut livestriimataan ja ne löytyvät myöhemmin Pispalan kirjaston YouTube-kanavalta. 

Tapahtumatiedot >> Pispalan kirjasto (fb)

Pizzaa ja Tiedettä

Keskiviikkona 6.9. Pizzaa ja Tiedettä Hirvitalolla klo 17 -19.

Huokeahintaista kiviuunipitsaa ja kirjallisuustieteen tutkija Onerva Flóra Várkonyin esitelmä rasismista suomalaisessa nykykirjallisuudessa!

Esitelmä alkaa noin klo 17 ja sen kesto on noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on aikaa keskustelulle.

Väitöskirjatutkija Onerva Flóra Várkonyi esittelee  siirtolaisuusromaaneja - etenkin Riikka Pulkkisen teosta Vieras - jotka kertovat fiktiivisiä tarinoita mutta kytkeytyvät viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Esitelmä pidetään suomeksi.

Seuraa >> Hirvitalon syksy (fb)

8. - 9.9. Tahmelan huvila Hyvä ihminen
Sarjakuvanäyttelyyn "Hyvä Ihminen" liittyviä elokuvanäytöksiä ja keskusteluja.
Elokuvat:
Fritz Bauer – Tod auf Raten
Hannah Arendt
Die Täter - Heute ist nicht alle Tage
Wildes Herz
Lauantaina 9.9. Paneelikeskustelu rasismista Suomessa klo 17
Claudia Rehwagen, Lama Kourdi, Yasser Rahman.
”Miten rauha rakennetaan” Yaroslav Minkin ja Yuliya Lyubych.

Mari Lukkarin ja Hannele Richertin näyttely “Hyvä ihminen” käsittelee vastarinnan kulttuureja Suomessa ja Saksassa. Miten virallinen historiankirjoitus vaikuttaa nykypäivän asenteisiin? Miten toisen maailmansodan aikaisia kauheuksia eli holokaustia on jälkikäteen käsitelty Suomessa, entä miten entisessä Länsi- ja Itä-Saksassa?

Tutustu >> Hyvä ihminen

RAKENNUSKULTTURIKESKUS PIIRU

Syksyn tarjonta >> Piiru (fb)

MUUSIKON MATKASSA PISPALASSA

Pispalamuusikoiden opasretken kolmas kesäkausi käynnistyy toukokuun loppupuolella.

Muusikoiden matkassa Pispalassa-opaskierrokset alkoivat ensimmäisenä koronakesänä (2021). Heikki Salon mukaan tähän mennessä kierroksilla on käynyt lähes 3000 henkilöä ympäri Suomen. Paljon julkisuutta saanut matkailutuote lieneekin Tampereen onnistunein ja jopa suosituin kotiseutuhanke.

Mukaan mahtunee vielä. Muusikoiden kierros päättyy ruokailuun ja keikkaan Tahmelan huvilalle. Järjestää Lomalinja yhteistyössä kaupunkilehti Moron kanssa.

Tutustu >> Lomalinja - muusikon matkassa Pispalassa

VAPPU PYYKKIPUISTOSSA

Pispalan jo perinteiseen vappujuhlaan Pispalanharjun Pyykkipuistossa (virallisesti Vesisäiliönmäki) kuuluu Punakaartilaismuistomerkin kukitus ja vappupuheet sekä musiikkiesitykset.

Punakaartilaismuistomerkki

Lähes kolmimetrinen mustasta graniitista valmistettu muistomerkki on  Tampereen Punakaartilaismuistomerkin Tuki ry:n lahjoitus Tampereen kaupungille vuodelta 1982. Muistomerkin on suunnitellut kuvaveistäjä Merja Vainio.

Muistomerkissä on teksti:" Täällä Pispalan harjulla työväen joukot Tampereella viimeksi seisoivat ase kädessä asiaansa puolustaen vuonna 1918"

Tuomas Hoppu kertoo tuoreessa kirjassaan "Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta" (Vastapaino 2023): "6.4.1918 kello kahdeksan ja yhdeksän välillä valkoiset joukot saivat käskyn edetä Pyynikille. Edessä näytti sittenkin olevan viimeinen taistelu, Pispalan valloitus.

Valkoisten kivutessa jo Pispalanharjulle vastaan tuli kaksi punaista ratsastajaa. Punaiset lähettiläät ojensivat upseereille Pispalan punakaartin valtakirjan ja tiedustelivat rauhanneuvottelujen mahdollisuutta. Sellaisten aika oli kuitenkin jo auttamatta ohitse.

Lyhyen neuvottelun jälkeen punaisia vaadittiin ilmestymään aseiden luovutukseen Aleksanterin kirkon ja Puistokadun väliselle alueelle kello 10 ja 11 välisenä aikana.

Pispalasta ei koskaan taisteltu"

VAPRIIKKI

Näyttelyssä esillä myös Pispala-kuvaparit.

Vapriikin valokuvanäyttely tutkii Tampereen kaupunkikuvan muutosta.

Digitaalisin kuvaparein esitellään kaikkien kaupunginosien muutos. Lähemmässä tarkastelussa on 20 kaupunginosaa. Näihin kuuluu myös Pispalan alue.

Uusi näyttely on jatkoa upealle Kadonneet kaunottaret-näyttelylle (2017-2018).

Kiiintoisa on myös näyttelyyn liittyvä ilmainen luentosarja.

Vapriikin valokuvatutkija Antti Liuttunen aloittaa kertomalla kadonneista kaunottarista (18.1). Pispalan Rinnekadulla aikoinaan asuneen arkkitehti, tietokirjailija Jorma Mukalan aiheena on Tampereen arkkitehtuurin historia (8.2.)

Näyttelytila

Heti ovelta avautuu eteen Hämeenkatu. Ikäänkuin saapuisi rautatieasemalta  Tampereelle. Vasemmalla vanhat työläiskaupunginosat Amuri ja Pispala. Oikealle suuntautuva joutuu Ratinan liepeille ja Nokia-arenan tuomaan kulttuurimaiseman muutokseen. Jostain syvältä löytyvät mm. Kaukajärven ja Teiskon maalaismaisemat.

Hienosti toteutettua näyttelyä hallitsevat valtavat, toisiinsa sulautuvat valokuvaparit, informatiiviset tekstit ja historialliset valokuvat.

Pispala-osio avautuu Ansiokalliolta kohti eteläistä Pispalanharjua.

Livekeikalla - Jahnukaiset

13.04. Jahnukaiset Pub Kujakolli klo 22.
Selkojazzia kaikille niille joille jazz on vieras kieli. Ja kaikille muille.

Yhtyeessä tekevät vaikutelmia mm. Aristoteleen kantapäästä tuttu Pasi Heikura (kitara) ja sarjakuvataiteilija Jukka Tilsa (klarinetti).

Yhtyeestä on kerrottu: "Jahnukaiset on vuonna 1995 perustettu jazz-yhtye, joka on tuuppinut ”jazzin” raja-aitaa (aika lailla sitä yhtä ja samaa kohtaa) jo vuodesta 1995. Aidan sisä- vai ulkopuolelta? Makuasia. Sen tyyliä on luonnehdittu mm. selkojazziksi ja ”jokamiesluokan swingiksi”.

Tutustu >> Jahnukaiset (fb)

Jahnukaiset vuonna 2015 Kujakollin edustalla Pispalan karnevaaleilla.

Yhtyeen rumpali Juppo Paavola 1974-2024.

PET HAUS  - uusi keikkamesta

Pethaus paikallistuu Pispalanvaltatien varrelle, Salea vastapäätä, entisen Lemmikkitalon tiloihin.

Kiintoisaa ja kokeilevaa, ja siis epäilyttävän uutta, musiikkitarjontaa ja äänitaidetta. Keikat viikoloppuisin klo 19.30 ja 20.30. Liput 5-15e. Mobilepay tai käteinen.

Katso keikkainfot >> PetHaus

Pethausissa kahvila, galleria, levymyymälä open ti - to 11-19 pe - la 11-17 & tapahtumien aikana

VASTAVIRTA

Tulossa mm.
30.04. Dave Lindholm
Vastavirta-Klubi klo 21.00
ynnä Shorty Otis plays the Blues klo 22.30.
Liput: 15 € / 18 €.
01.05. KANSAINVÄLINEN TYÖVÄENPÄIVÄ Vastavirta-Klubi klo 18
Mysteeri, Madame ja Siniset Veljet, The Oates, Flags of Unity, Kiljumekanismi, Minkki, Pupurutsa, Punch & Pravda.
01.05. KANSAINVÄLINEN TYÖVÄENPÄIVÄ Terassi Pub Yläkerta klo 18
Ilmari Lyymä, NEC Projector, J Mikael, Dan Harms, Kuja-Inka, Hot Heros.

Katso muu tarjonta >> vastavirta.net

PUB KUJAKOLLI

Mikko & Alatalo Bros. Harvoin keikkaileva kokoonpano, jossa mukana kaikki Alatalon veljekset. Vasemmalta Eero (laulu), Kalle (kitarat), Jaska (rummut) ja Aaro (basso).  Lisäksi Selkä, Kala ja Tero.

Legendaariset jamit - joka kuun ensimmäinen sunnuntai klo 18 alkaen.
Tiatovisa - maanantaisin klo 19.07.

Kevään livevedot
- musiikillisia kollaaseja aikuistenoikeesta elämästä -
Huhtikuu
06.04. Eero A
07.04. JAMIT
13.04. Jahnukaiset
20.04. KQ Groove

Seuraa >> kujakolli.fi (fb)

COITUSINT 50 REVIVAL

CoitusInt-yhtye Ylioppilastalolla 30.9.2023. Kuvakaapppaus kaupunkilehti Moron lähettämästä suorasta lähetyksestä.

Konsertin avasi Pispalanharjulta Viron Hiidenmaalle muuttanut CoitusInt- alkuperäisjäsen Harri Rinne kertomalla Juice Leskisen CoitusInt-ilmiön taustoista. Mikko Alatalo johdatteli kuulijat biisien välillä coitusint-maailmaan rennon lupsakkaasti.

Peruskokoonpanossa Pispalamusikantit ovat hyvin edustettuina. Vasemmalta Tero Kaario, koskettimet, Kalle Alatalo, kitara, laulu, Harri Vainionpää, rummut, Jammi Humalamäki, rockhaitari, koskittimet, Juri Lindeman, laulu, kitara, Selkä Pulkkinen, basso, laulu, Mikko Alatalo, laulu, kitara, huuliharppu, juonto, Pentti Penninkilampi, laulu, tarinat. Lisäksi bassossa vaihtelevasti alkuperäisjäsenet Harri Rinne ja Juuso Nordlund sekä laulu, "autonkuljettaja" Juha Hilden (Tango Iloharjulla soi).

Mainion keikka-arvion ja hienoja kuvia tarjoaa Tamperelainen-lehti.
Ville Laine kertoo, mitä Juice Leskisen ensimmäisen bändin Coitus Intin uudesta tulemisesta jäi käteen Tampereen Yo-talolla >> Coitus Int 50 Revival Yo-talolla

LAUTEILLA

"Lauteilla" Suomen ensimmäinen saunalaulujen kokoelma-CD.

Tuotannon toteuttivat Pispalan saunayhdistys, Pispalan musiikkiyhdistys ja Kulttuuriyhdistys Sisunartut sen musiikillisen kyläjuhlaperinteen pohjalta, jota Pispalan mäellä on harjoitettu ja harjoitetaan.

Levyllä mukana kaksikymmentä tunnettua artistia. Avausraitana Pispalan musiikkiyhdistyksen Saunarauhan julistus - päätösbiisinä Naiskuoro Telluksen ja Tampereen Ihankaikkisen Kuninkaallisen Tuomiokuoron Tuli miul sauna vastahani.

Mukana myös mm. Heikki Salo, Mikko Alatalo, Jouko Mäki-Lohiluoma, Pekko Käppi, Gilbert K & Kiuas, Vastavirtaorkesteri, Kormus, HauliBros, Rantavahdit, Kielo Kärkkäinen, Suvi Karjula, Eija Ahvo, Katriina Honkanen, Anne-Mari Kivimäki, Ismo Oikarainen, Mirja Korkka, Nastolan Pikkupelimannit, Pispalan Sälli, Kylänmiehet.

Tutustu >> Rajaportin sauna - Lauteilla

BACH SOI PISPALAN KIRKOSSA KUIN LEIBZIGISSA

Barokkiurut

Ulkoa Pispalan kirkko on omituinen sekoitus 50-luvun suomalaista kerrostaloa ja koulua, mutta sisään kätkeytyy aikamoinen aarre - urkurakentamo Martti Porthanin Silbermannin-tyyliset barokkiurut.

Urkujen esikuvana on J.S.Bachin työkaverin, urkurakentaja Gottfried Silbermannin (1683-1753) tekemät soittimet. Bach ja hänen oppilaansa soittivat aikoinaan juuri Silbermannin urkuja.

Urkurakentamo Martti Porthanin käsityönä rakentamat Pispalan barokkiurut eivät olleet mikään halpa juttu - hintaa kertyi 400.000 euroa. Pispalalaiset pääsivät kuulemaan ensimmäisen kerran uusia urkuja adventtina 2011.

J.S. Bach: Urkuteoksia. - Jan Lehtola, Pispalan kirkon urut. (Pilfink, JJVCD-229)

Urkuhankkeen asiantuntijana toimi musiikin tohtori, Sibelius-Akatemian urkumusiikin lehtori Jan Lehtola, joka on lähtöisin Lamminpäästä.

Hän on aloittanut urkujen soiton kuuntelemalla ja soittamalla Tuomiokirkon suurenmoisia urkuja rippikouluikäisenä. Pispalan kirkko on ollut säännöllinen harjoittelupaikka.

Lehtolan mukaan myöhäisbarokin Gottfried Silbermannin urut ovat sikäli monipuoliset, että niillä kykenee esittämään vakuuttavasti suuren mestarin Johann Sebastian Bachin ja hänen aikalaistensa teoksia, mutta lisäksi ranskalaista ja italialaista barokkia.

Vihkiäiskonsertti (2011) oli omistettu J.L. Krebsin ja J.S. Bachin musiikille. Lehtola halusi soittaa ensimmäisessä konsertissa teoksia, jotka olisi voitu säveltää juuri tälle soittimelle. Tämä oli Tampereella ensimmäinen kerta, kun Bachin urkumusiikki soi niin kuin sen on tarkoituskin. Upeita ääniä moneen tarpeeseen.

Lehtolan Bach-levyn esittely Kare Eskola YLE >> Bach soi Pispalassa kuin Leibzigissa
Kirkkosanomat 2011 urkujen rakentamisesta >> Jos Pispalan urut olisivat eläin...?

Menneet

BLUEGRASS XMAS - klubi
Tahmelan huvilalla 2.12. Jussi Syren & Groundbrakers. Liput 20e ennakkoon ja ovelta jos jää. Saliin mahtuu 50 kuulijaa!

Tuttuja joululauluja "Bluegrass Christmas"-albumilta. Yhtyessä soittavat Jussi Syren: mandoliini, laulu, J.P. Putkonen: kitara, laulu, Tauri Oksala: banjo, laulu, Tero Mäenpää: kontrabasso, laulu.

Tunnelmapaloja kahdesta bluegrass-illasta >> Tahmelan huvila

Vuonna 1995 perustetun yhtyeen tavaramerkki on paitsi taitava soitanto, myös mahtava stemmalaulu!

Lisää >> Jussi Syren & Groundbreakers

Jussi Syren kumppaneineen esiintyi ensimmäistä kertaa Pispalassa jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Yhtye oli pääesiintyjä toisilla Pispala Folkeilla Tahmelan rantalavalla vuonna 2002!

Pispalan Saunafest

Kurpitsatalolla ja Pyhäjärven rannalla 26. - 27.8.2023

Kymmenkunta erilaista piensaunaa jurttasaunasta juttusaunaan, laadukasta musiikkia ja muuta ohjelmaa! Kesänlopun rennoin kaupunginosafestivaali.

Esiintyjät:
Lauantai 26.8.
Klo 17 Avomikki
Klo 18 JHJH
Klo 19 Papa Reino
Klo 20 Kikkailijat
Klo 21 Punch & Pravda
Sunnuntai 27.8.
Klo 15 Pellekapteeni - lastenohjelmaa
Klo 17 Joose Keskitalo
Klo 18 Hirvikoira Hirvonen
- ”Bändi joka rokkaa kuin hirvi ja Hirvonen joka ulvoo kuin susi

Liput: 25e/ lauantai, 20e/sunnnuntai, 40e/molemmat päivät.

Saunomisohjeet ja lisätietoja >> Pispalan Saunafest 2023

Saunoja tiellä vuoden 2019 festivaaleilla Kurpitsatalon kupeessa Pyhäjärven rannalla

Vastavirta

21.05. Sielukasta! Soulin kuninkaallisia klo 19
Tahmelan Päivölänkadulla asuvan historioitsija, antropologi Pekka Valtosen uusimman kirjan "Sielukasta. Soulin kuninkaallisia" julkistamistilaisuus. + DJs. Terassi Pub Yläkerta.

Teoksessa käydään läpi soulin historiaa ja sitä, miten uusi musiikkigenre nosti mustat artistit valkoisten hallitsemille pop-listoille. Soulin juuret olivat gospelissa ja musiikki kytkeytyy vahvasti mustien kansalaisoikeusliikkeeseen 1960-luvulla.

Pekka Valtonen oli äskettäin (4.5) Yle Radion Kulttuuriykkösen haastateltavana kirjansa tiimoilta. Mukana myös muusikko, soulmies Sami Saari. Keskustelussa soulbiisiksi määrittyy oikeastaan mikä tahansa hyvä kappale, josta voi löytää mustan tulkitsijan näkökulman, tulkinnan syvyyden.

Ohjelmassa kysytään lopuksi, mikä soulevy sille, joka ei ole koskaan kuunnellut sitä. Valtosen Pekan valinta on Bobby ”Blue” Blandin Kalifornia.

Kuuntele >> Yle Radio Kulttuuriykkönen

Haulitehdas

Pispalan musiikkiyhdistyksen perinteiset vappuaaton tanssit sunnuntaina 30.4. klo 17-21.

Tanssittajina Yhden Joukon Yhtye ja Viulu-Ilkka a.k.a Jouko Mäki-Lohiluoma ja Ilkka Niemi. Puffetti. Arpajaiset hyvillä palkinnoilla. Vapaa pääsy!.

Vastavirta-klubi

Pispalan kirjasto

Perjantaina 17.3. 2023 Pispalan kirjasto klo 17!

Bändi joka rokkaa kuin hirvi ja Hirvonen joka ulvoo kuin susi

Rock’n’rollia ja kantribluesia kansanlauluina, suurimpien sulkakynäilijöiden isoja runoja sekä omia tuotoksia herkästi runneltuina.

Illan kokoonpanossa:
Immo Hirvonen - banjo, laulanta
Saki Yokoyama-Klinga - viulu
Timi Härkönen - perkussiot
... ja Jypi Piekäinen bassossa mikäli ehtii paikalle

Haulitehdas

Lauantaina 25.2. 2023 Pispalan Haulitehtaalla kuvataidetta, runoa, laulua ja taidetta. Tapahtuma alkaa jo klo 14. Liput 10e.

Päävieraana Koillis-Virossa sijaitsevan Setomaan Obinitsan kylästä tulevat setokulttuurin musikantit.

Setomaalle kuten Inkerinmaallekin tyypillinen alueellinen ominaisuus on monietnisyys. Tämä liittyy alueiden sijaintiin luterilaisen ja ortodoksisen, itämerensuomalais-germaanis-balttilais-slaavilaisen kontaktialueen rajaseudulla.

TahVe Reiskahöntsyn maailmanmestari

Reiskahöntsyn MM-kisat Koulukadun kentällä 16. - 17.3.2024.

Otteluita pelattiin  kumpanakin päivänä klo 9.30 – 17.00
- Avajaiset lauantaina 16.3. klo 12.00-12.30
- Finaalit sunnuntaina 17.3. klo 15.30 alkaen
- MM-seremoniat sunnuntaina noin klo 16.30

Joukkueita on miesten ja naisten sarjoissa yhteensä parikymmentä.

Reiska Höntsyn 2024 MM-kisat 2024 >> turnausinfo

Tahmelan Vesa puolusti viime vuotista maailmanmestaruuttaan menestykkäästi. Loppuottelussa kaatui Santamonttu lukemin 3 - 0!

Tahmelan Vesan kokoonpano:
Lassi Vänttinen, Henri Niskala, Jesse Niinimäki, Wille Mattila, Saku Tuominen
Mikael Mäkisalo, Matti Vasara, Vellu Koivunen, Aksu Karima, Eetu Hakkarainen
Jesse Mattila, Antti Kangasniemi, Jukka Virta, Pekka Rinne, Janne Kytökorpi (mv)

Joukkueenjohto Arto Karima, Huoltopäällikkö Petri Kontiola, Huoltaja Vinte Heikkilä, Taikatemput Timo Mattila.

Tahmelan Vesan Reiskahöntsyn maailmanmestarit mallia 2024

Tahmelan Vesan kapteeni Henri Niskala ja ReiskaHöntsy pokaali.

2-0 voittomaali rakentuu kuvan ulkopuolella.

Ottelu päättyi 3-0. Viimeinen syntyi tyhjiin viime minuutilla kun Santamonttu yritti tasoitusta ilman maalivahtia.

Tahmelan Vesan ja Pyynikin Santamontun taival MM-finaaliin.

Lauantaina 16.3. alkusarjan tulokset
Klo 09.30. Tahmelan Vesa - Vanha Monttu 8-1
- Santamonttu - Pirkkalan Kisakunto 4-2
Klo 12.30. Rantsun Lämäri - Tahmelan Vesa 2 -14
- Hämeenkyrön VPK - Santamonttu 0-14
klo 15.00. Tahmelan Vesa - Mökkitie 4-3
- Santamonttu - Team X 4-1

Sunnuntaina 17.3. Pudotuspelit.
Voittajat etenevät välieriin, jotka alkavat n. klo 13.
Klo 10.30. Tahmelan Vesa - Team X 6 - 1
Klo 11.00. Santamonttu - Ikurin Turbiini 3 - 0
Välierät
Klo 13.30. HC Nahkatehdas - Tahmelan Vesa 1 - 6
Klo 13.30. TaPu - Santamonttu 1 - 5

Loppuottelu Tahmelan Vesa - Pyynikin Santamonttu 3 - 0.

TahVen ja Pyynikin Santamontun etenemistä sunnuntain loppuotteluun voi seurata ReiskaHöntsyn tulospalvelun kautta. Miesten ja naisten MM-finaalit pelataan sunnuntaina 17.3 noin klo 15.30 alkaen.

ReiskaHöntsyn MM-kisat 2024 >> tulosseuranta

TAHMELAN VESAN TALVIKAUSI 2024

Vesalla on edustusjoukkueet salibandyssa ja kaukalopalloilussa. Jostain syystä futsaliin joukkuetta ei saatu kasaan. Lisäksi jääkiekkoa lienee pelattu Vesan väreissä harrastesarjoissa sekä jalkahöntsäilyä Pyynikin Santamontun jäällä.

Tampereen Kaukalopallosarjassa pronssia

Kaukalopallo on jääpalloilua jääkiekkokaukalossa. Siinä vaaditaan paitsi mailan käsittelytaitoa myös luistelunopeutta. Mailan nostot ja taklaukset ovat kiellettyjä. Kentällä viisimiehisin joukkuein lentävillä vaihdoilla.

Vuonna 2023 TahVe voitti Tampereen kaukalopallosarjan. Tällekin vuodelle odotukset olivat kovat. Alku olikin lupaava. Tahmelan Vesa nimittäin voitti ylemmän runkosarjan.

Ottelut jatkuivat pudostuspeleinä 11.2. 2024. Välierissä kohtasivat runkosarjan neljä parasta.

Kävikin yllättäen niin, että runkosarjan kaksi parasta tippuivat loppuottelusta. Tahmelan Vesa hävisi oman pudotuspelinsä selkein numeroin 2-8. Toinen puoliaika päättyi peräti 1-7. Harhasyöttökin hävisi omansa.

Playoffsit
11.2. Tahmelan Vesa - Postin Kaukis 2 - 8 (1-1, 1-7)
11.2. Harhasyöttö - KVT 3 - 5 (0-2,3-3)

Pronssiottelussa 13.2. TahVe paikkasi mainettaan niukalla voitolla Harhasyötöstä lukemin 6 - 4 (4-3, 2-1).

Loppuottelu 18.2. Postin Kaukis - KVT 11 - 5 (5–4,6–1). Tampereen Kaukalopallomestari vuosimallia 2024 on siis Postin Kaukis.

SALIBANDYSARJA - nousukarsinta ylempään 3.divariin

Salibandyn Nelosdivarin runkosarjassa TahVe sijoittui kolmanneksi.

Sarjainfo >> TahVe - ylempi loppusarja

Nousukarsintaturnaus 3.divariin pelattiin 6.4. 2024 Tampereen Spiral-hallissa. Siinä pudotuspelissä TahVea vastaan asettui JEHU.

Nousu Kolmosdivariin ja samalla pitempiin pelimatkoihin sekä tasokkaimpiin matseihin jäi vielä tulevaisuuden asiaksi.

Tahmelan Vesan salibandykausi 2023 - 2024 alkoi syksyllä 2023 alkusarjalla. Siinä TahVe sijoittui toiseksi saldolla viisi voittoa, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota.

Ylempi runkosarja pelattiin tämän vuoden puolella. TahVe jatkoi hyviä otteitaan ja siis sijoittui komanneksi. Kausi päättyi Kolmosdivarikarsintaturnaukseen.

Salibandya pelataan turnausmuotoisesti lähinnä viikonloppuisin. Mukana on ollut, varsinkin talven ylemmän runkosarjan peleissä kokeneita pelureita maailmanmestari Lassi Vänttisen johdolla kuten Vellu Koivunen, Henri Niskala, Eetu Hakkarainen jne.

Viimeisimmissä peleissä kokoonpano oli Hakkarainen Eetu, Koistinen Timo, Maronen Marko, Kosunen Hiski, Kiramo Mikko, Vainio Jesse, Maunuksela Jani, Vähätalo Marko.

Kaukalopallomestarit 2023

© Asko Parkkonen