Rauhan riimuja

Takaisin runolauteille

Etusivu

Ohjelma

Mahatma Gandhi ja satyagraha 2/2

Thich Nhat Hanh ja Vietnamin sota 9/2

Aleksanteri Ahola-Valo 2/3

Yrjö Kallinen 30/3

Rún-puu

Jäljet

Runolauteet talvi ja syksy 2003.


Pienikokoinen vanhus

Viiden vuoden ikäisenä inkerinsuomalainen Aleksanteri Ahola-Valo eli Ali (1900-97) osallistui Pietarissa rauhalliseen uskonnolliseen kulkueeseen useitten muitten ihmisten kanssa. Monet toisista lapsista olivat kiivenneet puihin nähdäkseen kulkueen paremmin.
Yhtäkkiä kulkue muuttui verilöylyksi, kun tsaarin sotilaat avasivat tulen kulkuetta kohti ja ampuivat satoja aseettomia ihmisiä, myös lapset puun oksilta.
"Tällaisen kokemuksen jälkeen ihminen joko tulee hulluksi tai muuttaa maailmankuvaansa", Ali kertoi myöhemmin. "Lapsuuteni loppui Pietarin Verisunnuntaihin, ja minusta tuli 5-vuotiaana pienikokoinen vanhus ja pasifisti."

A. Ahola-Valo: Ihmiskunnan Golgata (v.1935)

Ali alkoi 6-vuotiaana kirjoittaa "Koulupojan päiväkirjoja", jotka todellakin ovat ihmeellisiä, kuin vanhan viisaan tietäjän tekstiä (Niitä on julkaistu suomeksi kirjoina I-IV). Hän oli oman aikansa lapsinero. Alin läheisyydessä tämän viimeiset elinvuodet intensiivisesti viettänyt ja Alin viisautta yli 80 tuntia videonauhalle Hämeenlinnassa tallentanut kirjailija Kai Kyösti Kaukovalta arvioi ikääntyneemmässä Alissa vaikuttavinta olleen "suunnattoman elämänkokemuksen".
"Hän oli elämänkokemukseltaan ehkä rikkain 1900-luvulla eläneistä suomalaisista." "Yksi merkille pantava ja ihailtava asia Alissa oli se, että hänellä oli kuollessaan vuonna 1997 yhä samat ihanteet kuin lapsena ja nuorena 1910- ja 20-luvuilla, ne eivät olleet muuttuneet", Kaukovalta jatkaa. "Ali oli tuon ajan viitekehyksen mukaisesti määriteltävissä venäläiseksi utopistiksi, joka puhui merkillistä vanhanaikaista kieltä, pietarin- ja inkerinsuomea, ja tuo kielikin tuli todella kaukaa."

Ali oli kasvattaja, taiteilija, monen alan taitaja, keksijä. Hänen aatemaailmansa pohjautui kaiken toiminnan järkeistämiseen; hän halusi ottaa arjesta pois kaiken turhan, ylimääräisen ja tarpeettoman. Ali inhosi kaikenlaisia "vapaa-ajan" käsitteitä. Ihmisen kuului tehdä työtä, taukoamatta, tehokkaasti ja kurinalaisesti, ja yöaika oli lepoaikaa. Tällainen elämäntapa takasi hyvän terveyden ja pitkän iän, minkä Ali toteen näytti omalla elämällään, kun hän vielä 30 vuotta normaalin eläkkeelle jäämisen jälkeen opetti 95-vuotiaana Turun yliopistossa.
Ali oli läpikotoisin käytännöllinen ja vihasi kaikenlaista mystiikkaa. Kun Ali muutti nykyisen Suomen alueelle vuonna 1933, hän sai ensimmäiseksi työtehtäväkseen tehdä kuuluisan säveltäjän Robert Kajanuksen kuolinnaamion. Hän kertoi koko yön valaneensa Kajanuksen kasvoista tuota naamiota tämän ruumiin äärellä, ja Kaukovalta kysyi, oliko tunnelma ollut yhtään pelottava. Ali oli vastannut:
"Luuletko sinä, että minä olen taikauskoinen?!?"

Kaukovalta on ohjaaja Marja Myllyniemen kanssa ollut toteuttamassa Alin elämästä tehtyä kolmea näytelmää, joista ensimmäinen oli Alin itsensä pikku poikana kirjoittama ja kaksi seuraavaa Alin "Koulupojan päiväkirjojen" pohjalta tehtyjä. Kolmas ja viimeinen, "Nuohoojapoika", sai juuri ensi-iltansa helmikuun alussa, ja itse tasavallan presidentti osallistui ensi-iltaan. Näytelmää esitetään Hämeenlinnan Miniteatterissa.
"`Nuohoojapoika` kertoo lahjakkaan lapsen elämästä 1910-20 luvun Venäjällä ennen vallankumousta sekä ihmisen kasvattamisen ideologiasta."
"Ali joutui mm. veljensä kanssa pakenemaan kotoa uskonnollisesti fanaattisen äitipuolensa vainon kynsistä orpokotiin."


A. Ahola-Valo: Gouache - Kaikkeuden Äiti (v.1950)
Sunnuntaina 2.3. klo 15 Kai Kyösti Kaukovalta ja Risto Suvanto kertovat Aleksanteri Ahola-Valon elämästä ja aatteista ja esittävät hänestä koostamansa dokumenttielokuvan Pispalan kirjastotalon Rauhan riimujen kolmannessa osassa (Tahmelankatu 14)
Hämeenlinnan Miniteatterissa esitetään helmi - ja maaliskuun ajan Alin elämästä kertovan trilogian kolmatta näytelmää, "Nuohoojapoikaa", jonka ovat toteuttaneet ohjaaja Marja Myllyniemi ja Kai Kyösti Kaukovalta.

© Pispalan Tietotupa / Jussi Rovio - Viimeksi muokattu: 21.02.2003 16:10:24.