Pispalan portaat
PISPALAN HISTORIAA

Täällä on aina oltu. Ensimmäiset pispalalaiset tulivat alueelle lähes kymmenentuhatta vuotta sitten.

Näissä maisemissa ja tämän maiseman kanssa on muotoutunut omanlaisensa kulttuuri ja kieli joka pitää sisällään värit, valot ja varjot, säät, tuulet ja vuodenajat. Tarinat joilla voi välittää ja joita kuunnellaan.

Pispalasta riittää tarinoita. Ja Pispalassa osataan kertoa tarinoita - Pispala histories.


Pispala tarinoita

Punainen Pispala

Pispalalla on ollut vahva "punaisen" kaupunginosan leima. 'Punainen Pispala' -sivusto pyrkii selvittämään, miksi näin on? Sivuilla kerrotaan työväenliikkeen toiminnasta 1900-luvun alusta 1940-luvun loppuun. Kuvaus keskittyy pääasiassa Pispalan työväentalon ja Pispalan työväenyhdistyksen toiminnan ympärille. Tekstiä täydentää työväenyhteisön keskeisiä toimintapaikkoja kuvaava kartta sekä monipuolinen, osin harvinainenkin, kuva-aineisto.

Muita verkkojulkaisuja

Luojan palikkaleikki korkealle moreeninpenkereelle

Lauri Viita kuvasi tuotannossaan Pispalan kasvun vuodet. Viidan kotitalo on Pispalan työläisasunnoista ainoa joka on säilynyt tähän päivään asti. Lauri Viita- museon sivut.

Koskesta Voimaa- verkkojulkaisu

Tampereen työläishistoriaa monipuolisesti käsittelevä sivusto taustoittaa myös Pispalan vaiheita. Julkaisua tuotetaan kaupungin ja tutkijoiden yhteisvoimin. Kokeile hakusanaa Pispala.

© Pispalan asukasyhdistys. Päivitetty 20.4.2017